Kuulan unohdetut aarteet

Janne Oksasen konsertti, jossa hän soittaa Toivo Kuulan koko pianotuotannon, on säveltäjän juhlavuoden (100 vuotta kuolemasta) ensimmäisiä tempauksia.

 

Janne Oksanen soittaa Sibafestissä Toivo Kuulan pianotuotannon, josta osa on täysin unohdettua. Hän haluaa levittää myös Dorothy Taubmanin nimellä kulkevaa pianonsoiton lähestymistapaa, joka pelasti hänet käsivammalta mutta sopii muutenkin soiton perustaksi.

 

Sibelius-Akatemiassa opintojaan lopetteleva pianisti Janne Oksanen on innoissaan päästessään esittämään suomalaisen pianomusiikin unohdettuja helmiä. Sellaisina hän pitää Toivo Kuulan pianoteoksia, joista ei yleisesti tunneta kuin Lampaanpolska, Häämarssi ja ehkä Satukuvia-sarja. Kaikkiaan teoksia on 20, jotka kuullaan Musiikkitalo Cameratassa 3.2.

”Kuulan pianomusiikissa on hänen muusta tuotannostaan tunnettua syvää tunteellisuutta ja vakavuutta sekä lyyristä melodioiden tajua. Hän kuitenkin opiskeli Euroopassa, ja esimerkiksi Satukuvissa voi kuulla monenlaisia vaikutteita: Suomen luontoa ja slaavilaista melankoliaa mutta myös ranskalaista impressionismia”, Oksanen toteaa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Harri Kuusisaari