Kuopio loikkasi kansainväliseksi

 

Kuopion kaupunginorkesteri kuvautti muusikoita epätavallisissa ympäristössä kuten Puijon hyppyrimäellä korostaakseen orkesterin yhteyttä kuopiolaiseen elämään. Kyökissä toisen padan ääressä hääri Sho Kubota, yksi orkesterin neljästä japanilaissoittajasta.

Kuopion kaupunginorkesteri on kokenut melkoisen uusiutumisen ja kansainvälistymisen lyhyessä ajassa. Nyt puolet orkesterista on muita kuin suomalaisia. Miten tämä vaikuttaa soittoon – vai vaikuttaako mitenkään?

 

 

 

Kuopion kaupunginorkesterissa on 44 vakinaista muusikkoa, joista tasan puolet on muita kuin suomalaisia. Kansalaisuudet jakaantuvat niin, että Venäjältä on kotoisin viisi muusikkoa, Japanista neljä, Virosta kolme, Bulgariasta ja Britanniasta kaksi sekä yksi Sveitsistä, Kanadasta, Valko-Venäjältä, Romaniasta ja Liettuasta. Orkesteri on kaupungin kansainvälisin työyksikkö.

”Muusikoiden vaihtuvuus on ollut todella suurta viimeisten 5–10 vuoden aikana, ja se liittyy eläköitymisiin ja muihin elämänvalintoihin. Joku on vaihtanut paikkakuntaa, toinen ammattiakin”, kertoo Musiikkikeskuksen ja kaupunginorkesterin johtaja Katariina Kummala.

Avoimeksi tulleet paikat on laitettu hakuun mm. MusicalChairs -nimiselle kansainväliselle sivustolle, ja se lienee se foorumi, josta useimmat ovat Kuopion löytäneet.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi