Korvaako robotti säveltäjän?

Kykenevätkö nykyajan tekoälyjärjestelmät kilpailemaan säveltäjien kanssa ja luomaan musiikkia, joka olisi täynnä intohimoisia tunteita? Korvaavatko lähitulevaisuudessa koneet ihmisen? Aihe tuntuu monen korvissa arveluttavalta ja jopa vaaralliselta, mutta tutkijat ovat jo kartoittaneet tekniikan mahdollisuuksia luovissa tehtävissä.

 

Vielä joku aika sitten scifiltä vaikuttanut robotisaatio on jo nykypäivää. Tekoälyjärjestelmiä voidaan soveltaa monenlaisiin eri tilanteisiin. Viime vuonna uutisoitiin, että teknologiajätti Sony on hankkinut itselleen Flow Machines -nimisen tekoälyn ja keksinyt laittaa sen säveltämään musiikkia. Sen tietokantaan on tallennettu 13 000 kappaleen nuotit, jotka edustavat erilaisia musiikkityylejä ja eri säveltäjiä. Käyttäjä valitsee musiikin tyylilajin, ja tietokone tekee nuotit ja sovituksen. Tänä vuonna Sonyn on tarkoitus julkaista kokonainen albumillinen tekoälyn säveltämiä pop-kappaleita. Nämä eivät ole kuitenkaan ensimmäisiä laatuaan.

Säveltämiseen erikoistuneiden tietokonejärjestelmien kehittämisen johtohahmoja on Kalifornian yliopiston emeritusprofessori David Cope. Työskennellessään 1980-luvulla oopperan parissa hän huomasi pian luovuutensa ehtyneen. Hän keksi hakea inspiraatiota “tulevaisuudesta”. Cope panosti aivojen assosiatiivista toimintamallia jäljittelevän tekoälyn kehittelyyn, tavoitteenaan järjestelmä, joka kykenee tuottamaan Cope-tyylistä musiikkia.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Ines Reingold-Tali


 

Esimerkkejä:

1. Iamus. „Kinoth“. https://soundcloud.com/bbc_com/iamus-kinoth.

2. Iamus Computer. „Hello World!“ https://youtu.be/bD7l4Kg1Rt8.

3. GEDMAS demo. https://www.youtube.com/watch?v=BreNNvwcr0U.