Klassisen musiikin festivaaleja 2017

 

 

Heinävedellä soittaa Helsinki Sinfonietta mm. Leif Segerstamin johdolla.

 

Aino Acktén kamarifestivaali 16.5.–22.9.

Kallion kirkossa Aino Acktén kunniaksi järjestettävä festivaali jatkuu koko kesän ajan. Toukokuussa alkanut tapahtuma liikkuu sulavasti klassisen kamari-, soolo- ja laulumusiikin, jazzin ja muiden taiteiden väillä.

www.acktefestival.fi

 

Urkuyö ja aaria 1.6.–31.8.

Konserttisarja soi torstai-iltaisin Espoon tuomiokirkossa. Urku- ja laulumusiikkia täydentää kamarimusiikki, mm. Trio Roozeman. Tapahtuman aloittaa 1.6. Kari Tikan Luther-oopperan kantaesitys, jonka esitykset jatkuvat 8.6. saakka.

www.urkuyofestival.fi

 

Joensuun musiikkijuhlat 2.–13.7.

Tapahtuma alkaa The Fabulous Basckström Brothers -showlla ja jatkuu Jukka Nykäsen versioilla suomalaislauluista. Muita esiintyjiä ovat mm. Eriikka Nylund, viulu ja Niina Uggendahl, piano, Senja Rummukainen, sello, ja Martti Rautio, piano, Aki Rissanen trio, vuoden nuori taiteilija Anton Meijas ja sveitsiläinen nuoriso-orkesteri Il Mosaico solistinaan tapahtuman taiteellinen johtaja, pianisti Janne Mertanen.

www.joensuunmusiikkijuhlat.fi

 

Tampereen kitarafestivaali 3.–11.6.

Thibaut Gaercia on Tampereen kitaratapahtuman vieraita.

Pääesiintyjiä ovat mm. nuori ranskalainen Thibaut Garcia, sveitsiläinen EOS-kitarakvartetti, brasilialaisen 7-kielisen kitaran taitaja Yamandu Costa, oman fingerstyle-tyylinsä luonut walesilainen Gareth Pearson ja espanjalainen sähkökitaraorkesteri Sinfonity – monien suomalaisten artistien lisäksi.

www.tgf.fi

 

Helsingin urkukesä 5.6.–30.8.

Sunnuntaisin Tuomiokirkossa, maanantaisin Kallion kirkossa, heinäkuun keskiviikkoisin ja elokuun keskiviikkoisin Vanhassa kirkossa – urkukesän rytmi on selkeä ja anti runsas. Kesäkuun keskiviikkoisin kuullaan lisäksi barokkimusiikkia eri kokoonpanoin Tuomiokirkon kryptassa. Koti- ja ulkomainen urkurijoukko täydentyy laulu- tai soitinsolisteilla.

www.urkukesa.fi

 

Tampereen Sävel 6.–11.6.

Kuoromusiikin suurtapahtuma painottuu lapsiin, nuoriin ja yhteisöllisyyteen. Kuorokatselmus, yhtyelaulukilpailu. Songbridge-gaala ja yhteiskuoroprojektin tapahtumat työpajoineen luovat kehykset nimekkäämpien esiintyjien konserteille. Heitä ovat mm. saksalainen lauluyhtye Onair ja norjalainen Nordic Voices.

www.tamperemusicfestivals.fi/vocal

 

Riihimäen kesäkonsertit 6.–11.6.

Konserttisarja alkaa Olli Mustosen sooloresitaalilla. Muita esiintyjiä ovat Meta4-kvartetti, Aki Rissanen trio, High Five -puhallinkvintetti, urkuri Kalevi Kiviniemi ja tapahtuman taiteellinen johtaja, sellisti Joel Laakso.

www.riihimaenkesakonsertit.fi

 

Naantalin musiikkijuhlat 7.–18.6.

Thibaut Gaercia on Tampereen kitaratapahtuman vieraita.

Pianisti Grigori Sokolov saapuu jälleen Naantaliin päivää ennen Helsingin -konserttiaan, ja Hampurin Camerata soittaa Ralf Gothónin johdolla. Olli Kortekankaalta tilattu uusi Via-oratorio saa esittäjikseen neljä laulusolistia, kaksi kamarikuoroa sekä Sinfonia Lahden ja Osmo Vänskän. Soile Isokoski pitää resitaalin. Muuten ohjelma sujuu Arto Noraksen ja tapahtuman vakivieraiden kamarimusiikin merkeissä.

www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

 

Kymijoen Lohisoitto 7.–11.6.

Kymi Sinfoniettan ja Pietarin Filharmonian yhteiskonsertti avaa tapahtuman Kotkan konserttitalossa, kapellimestarina on Nikolai Alexeev ja solistina sellisti Marko Ylönen. Muuten tapahtuma levittäytyy pienin kokoonpanoin erilaisiin merellisiin etappeihin kuten Langinkosken keisarilliselle kalastusmajalle.

www.lohisoitto.fi

 

Ilmajoen musiikkijuhlat 7.–18.6.

Uusi Mannerheim-ooppera on tietenkin Ilmajoen päätapaus (kts. erillinen juttu tästä lehdestä), mutta myös konsertteja riittää, solisteina mm. Matti Salminen ja Mari Palo.

www.ilmajoenmusiikkijuhlat.fi

 

Iittalan musiikkijuhlat 11.-16.6.

Iittala esittelee nyt ensi kertaa design-lasin mekkaan perustetun festivaalin, jonka avajaisissa kuullaan Tunnelmia Viipurista Jaakko Ryhäsen ja Seppo Hovin tulkitsemina. Juhlien kotimaiseen teemaan sisältyvät Oskar Merikanto -ilta, läpileikkaus suomalaisiin viulusonaatteihin (mukana mm. Minna Pensola) sekä Hämeenlinnan säveltäjille omistettu konsertti, jossa esittäytyy myös 18-vuotias lahjakkuus Teemu Heinonen.

www.iittalanmusiikinkesa.fi

 

Pori Organ 12.–18.6.

Urkumusiikkiin keskittynyt tapahtuma laajentaa skaalaansa. Avajaiskonsertissa kuullaan Toivo Kuulan varhaistuotantoon kuuluva Juhlakantaatti ja Claude Debussyn ”Tuhlaajapoikakantaatti”, L’Enfant prodique, kuullaan urkusovituksena. Teosharvinaisuutena ensimmäinen suomalainen urkukonsertto, Toimi Penttisen vuonna 1943 säveltämä. Ulkomaisia vieraita on mm. saksalaisurkuri Otto Maria Kräme.

www.poriorgan.fi

 

Iitin musiikkijuhlat 14.–18.6.

Pianisti Laura Mikkola on kutsunut johtamansa festivaalin vieraiksi Mikkelin kaupunginorkesterin ja Borea-kvartetin. Heidän lisäkseen kamarimusiikkia soittavat mm. sellisti Oskari Pennanen, klarinetisti Eero Lehtimäki ja pianisti Risto Lauriala. Hiidenvuoren yökonsertissa laulavat Linda Urbanski ja Jyrki Anttila.

www.iittifestival.fi

 

Meri ja musiikki 15.–18.6.

Viulisti Noora Knuuttilan suunnitteleman merellisen tapahtuman vieraina ovat mm. Maija Linkola, viulu, David Quiggle, alttoviulu, Tomas Nuñez-Garcés, sello, Isaac Rodriguez, klarinetti, Kiril Kozlovski, piano ja Helsingin kamarikuoro. Lähes joka konsertissa on suomalaista musiikkia. mm. Palmgrenia, Englundia, Rautavaaraa, Kokkosta.

www.musikvidhavet.fi

 

Les Lumiéres, Helsinki 17.–18.6.

Valistuksenajan kulttuurifestivaalin teemana on kaksi merkkihenkilöä, Axel von Fersen ja Marie Antoinette. Heidän elämäänsä ja aikakauden aatemaailmaa tuodaan esiin kahdessa konsertissa myös näyttelijöiden osuuksin. Päävieraana on barokkiorkesteri Les Agrémens.

www.lumieres.fi

 

Pielinen Soi 19.6.–4.8.

Sellisti Matti Makkonen on suunnitellut Pielinen soi -festivaalin ohjelman.

10-vuotisjuhliaan viettävä festivaali järjestää konsertteja eri puolilla Pielistä, mm. Paaterin kirkossa Lieksassa, Kolin kirkossa ja Timitran Linnassa. Klassisen musiikin lisäksi tarjolla on klezmeriä, jazzia, tangoa ja koko perheen ohjelmaa. Taiteellinen johtaja, sellisti Matti Makkonen on kutsunut paikalle suuren joukon suomalaisia kollegoitaan.

www.pielinensoi.fi

 

Paraisten urkupäivät 26.–30.6.

Saksalaisurkuri Franz Danksagmülleri palaa Paraisille ja vastaa tällä kertaa ainoasta urkuresitaalista. Laulajista vierailevat Heikki Rainio ja Melis Jaatinen. Elina Mustonen virginaaleineen esittää Shakespearen naiset -projektinsa, ja Kari Vaattovaara pitää luuttumatinean.

www.urkupaivat.fi

 

Musiikkia! Ruovesi 28.6.–2.7.

Tapahtuma alkaa Soile Isokosken ja Ilkka Paanasen konsertilla Sofia Magdalenan kirkossa. Muita konserttipaikkoja ovat Muroleen kirkko ja Tapiola-kylätalo Väärinmajalla. Kamari- ja laulumusiikkia esittävät mm. baritoni Arttu Kataja, pianistit Janne Mertanen ja Jan Michiels, huilisti Anna Aminoff, klarinetisti Björn Nyman, viulistit Sergei Malov ja Barbora Hilpo sekä sellistit Samuli Peltonen ja Tomas Nuñez-Garcés.

www.musiikkiaruovesi.fi

 

Avantia johtaa Porvoossa mm. Dima Slobodeniuouk.

Suvisoitto, Porvoo 28.6.–2.7.

Tänä vuonna Suvisoiton on suunnitellut säveltäjä Lotta Wennäkoski. Teemoina ovat laulut ja tarinat mutta myös mm. hyönteiset. Avantia johtavat John Storgårds, Dima Slobodeniouk ja Anna-Maria Helsing. Vieraana on sopraano-säveltäjä Agata Zuberl. Ohjelma sisältää paljon uutta musiikkia, säveltäjinä mm. Salvatore Sciarrino, Ville Raasakka, Minna Leinonen, Georges Aperghis ja Wennäkoski itse.

www.avantimusic.fi

 

Heinäveden musiikkipäivät 28.6.–2.7.

Residenssiorkesteri Helsinki Sinfonietta on tapahtuman selkäranka, ja sitä johtavat Leif Segerstam, Santtu-Matias Rouvali ja Eero Lasonpalo. Solisteina vierailevat sopraanot Camilla Nylund ja Marjukka Tepponen. Ohjelmassa Sibeliuksella on suuri rooli, mutta myös mm. Melartinin Marjatta ja Klamin Psalmus kuullaan. Segerstamin uusi sinfonia nr. 309 on omistettu Kalle Holmbergin muistolle.

www.heinavesimusic.fi

 

Limingan musiikkiviikot 29.6.–8.7.

Limingan 50 vuotta täyttävä musiikkileiri on maamme perinteikkäimpiä isoja orkesterileirejä, ja kurssien opettajat, oppilaat ja orkesterit esiintyvät myös konserttisarjassa.

www.liminganmusiikkiviikot.fi

 

Sääksmäki Soi 30.6.–2.7.

Kapellimestari Jukka Iisakkilan suunnittelema tapahtuma järjestetään Sääksmäen kirkossa, Voipaalan taidekeskuksessa sekä Visavuoressa, Emil Wikströmin taidemuseossa. Konserttien teemana on yhteisöllisyys ja sananvapaus.

www.saaksmakisoi.fi

 

Janakkalan barokki 30.6.–2.7.

Helsingin barokkiorkesterin tapahtuma tarjoaa kolme konserttia Pyhän Laurin kirkossa. Bachin konsertoissa kolmelle ja neljälle cembalolle solisteina ovat Aapo Häkkinen, Miklós Spányi, Cristiano Holtz ja Anna-Maaria Oramo. Olli Porthan soittaa Bachin Fuugan taidon, ja kamariyhtye laulajineen esittää italialaisten nunnien ja suomalaisten koulumuusikoiden kirkkomusiikkia 1600-luvulta

www.janakkalanbarokki.fi

 

Mikkelin musiikkijuhlat 1.–9.7.

Mikkelin musiikkijuhlat 7.7. 2015, konserttitalo Mikaeli. Mariinskiteatterin orkesteria harjoittaa Valeri Gergijev,

Mikkelin Musiikkijuhlilla kuullaan neljä Valeri Gergijevin johtamaa Mariinski-teatterin orkesterin konserttia. Kesän solisteja ovat pianistit Alexander Toradze, Aleksei Ljubimov ja Denis Matsujev (teoksena Rodion Shtshedrinin pianokonsertto nro 2) sekä sopraano Pelageja Kuernnaja ja viulisti Olga Volkova.

www.mikkelinmusiikkijuhlat.fi/fi/

 

Sysmän suvisoitto 2.–9.7.

Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Esa Heikkilä. Mukaan on tulossa mm. Osmo Vänskä, tällä kertaa klarinetistina, joka esittää Kalevi Ahon hänelle häälahjaksi säveltämän trion yhdessä pianisti Juho Pohjosen ja viulisti Erin Keefen kanssa. Kamarimusiikkia, jazzia ja J. Karjalaista kuullaan myös, ja tapahtuman päättää Mikkelin kaupunginorkesterin konsertti.

www.suvisoitto.fi

 

Hauhon musiikkijuhlat 4.–8.7.

Virtuosi di Kuhmo kuuluu Hauhon vakioesiintyjiin.

Tapahtuman kotipaikka on Hahkialan Kartano, minkä lisäksi konsertteja on Rengon ja Hahkialan kirkoissa ja Lammin Turvantalossa. Taiteelliset johtajat, sellisti Mikko Ivars ja alttoviulisti Olli Kilpiö, ovat kutsuneet mukaan kollegoitaan ja nimittäneet nuoreksi taiteilijaksi Tampereen pianokilpailun voittajan Ossi Tannerin. Yhtyeistä vierailevat Virtuosi di Kuhmo ja YL.

www.hauhofestival.fi

 

Kaakon kamarimusiikki, Virolahti 4.–8.7.

Suomen kaakkoisimmassa kunnassa Virolahdella soi viulisti Jukka Merjasen suunnittelema ohjelma teemalla Musiikki ei tunne rajoja. Tämä toteutuu konkreettisesti, kun ensimmäinen konserttipäivä vietetään Viipurissa. Suomalaisperäinen (tai täällä asunut) taiteilijakunta keskittyy kamarimusiikkiin, ja laulajat pääsevät vauhtiin omassa illassaan.

www.kaakkofestival.fi

 

Musiikin aika 5.–10.7.

Teemana on taide ja autonomia vuorovaikutusyhteiskunnan keskellä. Konsertti- ja puheohjelma herättävät kysymyksen mm. siitä, mitä tarkoittaa taiteen autonomia tänään, kun taiteen merkitystä arvioidaan yhä useammin välineellisesti. Teemaa käsitellään sekä konserteissa että seminaareissa. Säveltäjä Sebastian Hilli saa oman konserttinsa, kun Uusinta Ensemble ja kanadalainen Quatuor Bozzini tulkitsevat hänen teoksiaan. Vierailevana ensemblena kuullaan Talea Ensemblea New Yorkista, ja säveltäjävieraana on James Dillon. Muita ulkomaisia vierailevia yhtyeitä ovat norjalainen saksofoni-haitari-kontrabassotrio POING. Festivaalin kooltaan suurin yhtye on tällä kertaa Susanna Mälkin opettaman kapellimestarikurssin orkesteri.

www.musiikinaika.org

 

Nauvon kamarimusiikkipäivät 6.-9.7.

Nauvon kamarimusiikkipäivät avaa sopraano Angelika Klasin ja pianisti Roope Gröndahlin konsertti, jossa kuullaan pääasiassa suomalaista laulumusiikkia. Muita esiintyjiä ovat mm. urkuri Tomi Satomaa, viulistit Mikaela Palmu ja Laura Vikman sekä alttoviulisti Hanna Pakkala ja sellisti Erkki Lahesmaa.

www.nauvonkamarimusiikki.fi

 

Savonlinnan oopperajuhlat 6.7.–6.8.

Oopperajuhlat tarjoaa kaksi omaa uutta tuotantoa, Verdin Rigoletton ja Mozartin oopperan Ryöstö Seraljista. Suomi 100 -juhlan kunniaksi Aulis Salliselta kuullaan uusi melodraama Linna vedessä, ja hänen Kullervo-oopperansa palaa näyttämölle. Konserteissa kuullaan Sibeliuksen Kullervo-sinfonia ja Beethovenin Missa Solemnis. Vierailevia taloja on kaksi: Madridin Teatro Real esittää Bellinin Puritaanit, ja Moskovan Bolshoi-teatterin ohjelmassa on Tshaikovskin Jolanta. Ohjelmasta tarkemmin seuraavassa Rondossa.

www.operafestival.fi

 

Kuhmon kamarimusiikki 9.–22.7.

Kuhmon tunnelmissa viime vuonna Daniel Rowland, viulu, Hugo Ticciati, viulu, Gareth Lubbe, alttoviulu, ja Julian Arp, sello.

Vladimir Mendelssohn jaksaa keksiä hauskoja jujuja Kuhmoon. Nyt tunnussanana on ”zap”, mikä viittaa ranskan kielessä kanavapujotteluun kaukosäätimellä. Melkein joka konsertilla on oma teemansa. Avajaispäivänä kuullaan eri aikoina New Yorkissa syntynyttä musiikkia, ja parin viikon ja 68 konsertin jälkeen päädytään rap-artistin ja jazztrion ryydittämään Händelin Messias-oratorioon. Esiintyjälista on mittava: mm. pianisteja on 21 ja viulisteja kolmisenkymmentä. Jousikvartetteja ovat Borea, Danel, Enesco, Meta4, Uusi Helsinki ja O/Modent.

www.kuhmofestival.fi

 

Kemiönsaaren musiikkijuhlat 10.–16.7.

Katinka ja Sonja Korkealan suunnitteleman tapahtuman teemoina ovat kvintetot ja suomalainen kamarimusiikki eri vuosikymmeninä. Kantaesityksenä kuullaan Kimmo Hakolan puhallinkvintetto ”Compressions”. Yhtyevieraita ovat Wegelius-kamariorkesteri ja Arktinen hysteria -kvintetti.

www.kimitomusicfestival.fi

 

Kaskisten musiikkikesä 12.–16.7.

Tapahtuman taiteelliseksi johtajaksi on palannut pianisti Raili Peltonen. Esiintyjinä ovat mm. Sibelius Piano Trio, Monica Groop, Ji Won Kim, viulu, Caleb Wright,alttoviulu, Maria Besis, huilu ja useat eteläpohjalaistaustaiset taiteilijat.

www.visitkaskinen.fi

 

Saimaan kauneimmat sävelet 12. –18.7.

Saimaan kauneimmat sävelet -tapahtuman koti on Puumalan kaksoisristikirkko. Huipentumana on Eläköön satavuotias Suomi -konsertti, jossa laulavat sopraano Johanna Rusanen, mezzo Maria Kettunen, baritoni Tommi Hakala ja basso Jyrki Korhonen. Konsertin johtaa Hannu Norjanen.

 

Kesä-Virrat Soi 13.–16.7.

Virroilla soi sellopainotteisesti, mm. Apocalyptican voimin.

Sellisti Hannu Kiisken suunnittelemassa tapahtumassa selloyhtyeet Apocalyptica ja Total Cello ensemble ovat luonnollisesti mukana. Muita vieraita ovat Klarinetisti Kari Kriikku, Club for Five -lauluyhtye, sopraano Marjukka Tepponen, tenori Simo Mäkinen, Kamus-kvartetti, viulisti Petteri Iivonen, kitaristi Marzi Nyman ja haitaristi Niko Kumpuvaara. Suomalaisella musiikilla on ohjelmissa suuri osuus.

www.kesavirratsoi.fi

 

Hangon musiikkijuhlat 14.–19.7.

Viulisti Emmanuel Tjeknavorian tuo hehkua Hankoon.

Festivaalin avaa Trio Zadic eli Boris Borgolotto, viulu, Marc Girard-Garcia, sello ja Ian Barber, piano. Brittisellisti Natalie Clein ja nuori meksikolainen sopraano Maria Kazarava antavat oman konserttinsa, ja Sibelius-viulukilpailusta tuttu Emmanuel Tjeknavorian esiintyy Pianisti Maximilian Kromerin kanssa. Festivaalin jazzkonserteissa esiintyvät mm. Kadri Voorand –kvartetti ja Severi Pyysalo.

www.hankofestival.fi

 

Kangasniemen musiikkiviikot 15.–23.7.

Kapellimestari Mikko Franckin johtama tapahtuma keskittyy jälleen paljolti koulutukseen ja laulukilpailuun. Konserteista järeimpiä on Einojuhani Rautavaaran in memoriam -konsertti. Siinä Franck johtaa Jyväskylä Sinfoniettaa, ja solisteina laulavat Matti Salminen ja Ville Rusanen.

www.kangasniemenmusiikkiviikot.fi

 

Savonlinnan Musiikkiakatemia, 17.7.–14.8.

Savonlinnan Musiikkiakatemian konserttisarjan konsertit ovat Melartin-salissa, Pikkukirkossa ja Tuomiokirkossa. Ne on jaoteltu oopperan ja liedin, pianomusiikin ja kamarimusiikin mukaan. Kiinalainen pianisti Mei-Ting Sun soittaa puolet Beethovenin pianosonaateista, ja eri mestarikurssien opiskelijat ja opettajat esiintyvät. 27.5. on Martti Ahtisaaren 80-vuotiskonserttti, jossa esiintyvät Mm. Ralf Gothóni, piano; Mark Gothóni, viulu; Migiel Da Silva, alttoviulu; Marko Ylönen, sello; Gala El Hadidi, mezzosopraano; Kristian Attila, piano.

www.savonlinnamusicacademy.com

 

Kokkolan oopperakesä 21.–22.7.

Anu Komsin, Sakari Oramon ja heidän tiiminsä tapahtuma tuo Suomen ensi-iltaan Meyerbeerin oopperan Pohjantähti, josta enemmän juttua tämän lehden sivulla 12.

www.kokkolaopera.com

 

Sastamala Gregoriana 21.–28.7.

Barokkiyhtye Baccano soittaa jälleen Sastamalassa.

Vanhan musiikin tapahtuman ohjelmissa näkyvät kolme juhlavuotta: 100-vuotiaan Suomen lisäksi Monteverdin 450- ja reformaation 500-vuotisjuhlat. Suomalaiset barokkimuusikot ja laulu- ja soitinyhtyeet saavat tilaisuutensa, ja muina vieraina ovat mm. Evelyn Tubb & Sprezzatura-yhtye, Corina Marti, nokkahuilut, Michal Gondko, luuttu ja David Hackston, kontratenori

www.sastamalagregoriana.fi

 

Joroisten musiikkipäivät 21.–30.7.

Jan Hultin on aloittanut tapahtuman taiteellisena johtajana ja kasvattanut sen kestoa ja konserttien määrää. Se levittäytyy nyt Joroisten, Juvan, Leppävirran ja Rantasalmen lisäksi myös Pieksämäelle ja Varkauteen. Festivaalilla kuullaan klassisen musiikin lisäksi rytmimusiikin klassikoita ja mm. oopperakaraoken SM-kilpailut. Esiintyjinä mm. Jonathan ja Jan-Paul Roozeman, Petri Lindroos, Julia Wallin, Risto Kekarainen, Tomi Punkeri, Outi Rahko, Jorma Hynninen, Réka Szilvay, Heini Kärkkäinen, Jere Martikainen, Joonas Asikainen, Tuuli Takkala, Marjukka Tepponen, Apocalyptica, J. Karjalainen ja Pete Parkkonen.

www.joroinenmusicfestival.fi

 

Crusell-viikko, 22.–29.7.

Klarinetisti Harri Mäen suunnitteleman konserttiohjelman teema ”Rakkaat naapurit” tutkii Venäjän ja Ruotsin merkitystä Suomen musiikkielämän kehitykselle. Festivaalin nimikkosäveltäjä B.H. Crusell on siinä luontevasti mukana. Runsaan puhaltajakaartin lisäksi esiintyjinä on mm. Jousia-kvartetti ja Zilliacus-Persson-Raittinen –jousitrio. Huilukilpailu kuuluu myös ohjelmaan.

www.crusell.fi/

 

Meidän festivaali 23.–29.7.

Pekka Kuusiston johtaman tapahtuman teemana on Äänioikeus, ja ohjelmassa tarkastellaan mm. perinnettä, alkuperäiskansoja, marginalisoimista ja tämän ajan keskusteluilmapiiriä. Esiintyjäkaartissa ovat mm. norjalainen säveltäjä-muusikko Maja S. K. Ratkje, Chisu, Maija Kauhanen, Paula Vesala, viulistit Minna Pensola, Eriikka Maalismaa ja Terhi Paldanius, laulaja Maria Ylipää, tanssija Auri Ahola, joikutaiteilija Ingá-Máret Gaup-Juuso, valokuvataiteilija Maija Tammi, räppäri Draama-Helmi, pianisti Heini Kärkkäinen sekä laulaja Hilja Grönfors.

www.ourfestival.fi

 

Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat 26.–30.7.

Festivaalin päätapahtumana on Jyrki Linjaman oopperan Kolme kirjettä Laestadiukselle kantaesitys (ks. Rondo 5/2017). Uskonpuhdistuksen musiikillista satoa kuullaan myös konserteissa. Esiintyjinä ovat mm. Pétur Sakari, Timo Alakotila ja Maria Kalaniemi. Oopperassa soittaa Soli Deo Gloria, ja solisteina ovat Esa Ruuttunen ja Laura Mäkitalo.

www.kirkkomusiikkijuhlat.fi

 

Korsholman musiikkijuhlat 26.7.–3.8.

Vaasan kaupungintalo tuo Korsholman juhlille arvokkaat puitteet.

Taiteellisena johtajana viimeistä kertaa toimiva pianisti Henri Sigfridsson on koonnut ohjelman teemalla Tarua ja totta. Yhtyevieraina ovat mm. Borea-kvartetti, Helsingin barokkiorkesteri ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, joka kantaesittää yhdessä Sigfridssonin kanssa Uljas Pulkkisin konserton vasemmalle kädelle. Uusi taiteellinen johtaja, ruotsalaisviulisti Cecilia Zilliacus on mukana myös taiteilijakaartissa, joka on muuten suomalaisvoittoinen.

www.korsholmmusicfestival.fi

 

Lemin musiikkijuhlat 26.–30.7.

Laulupainotteisessa tapahtumassa esiintyvät mm. Tuija Knihtilä, Miinaliisa Värelä, Niina Keitel, Jussi Myllys, Petri Lindroos ja lauluyhtye Rajaton. Erikoisuutena on Verdin Requiem uruille ja neljälle laulajalle sovitettuna.

www.leminmusiikkijuhlat.fi

 

Katrina kamarimusiikki, Ahvenanmaa 1.–5.8.

Tapahtuman suunnittelija, viulisti Cecilia Zilliacus on kutsunut mukaan pääosin pohjoismaalaisen taiteilijakunnan: mm. Margareta Bengtson (harppu, laulu), Mats Bergström (kitara), David Huang (piano), Paavali Jumppanen (piano), Irina Mataeva (sopraano), Daniel Migdal (viulu), Jonas Nordberg (luuttu) ja Amalie Stalheim (sello). Joka konsertilla on oma teemansa, mm. Leikki, Kuolema, Muunnelmia. Jazzia ja kansanmusiikkia on myös mukana.

www.katrina.ax

 

Ulvilan vanhan musiikin viikko 2.-6.8.

Vanha musiikki soi Ulvilan idyllisessä pappilan ja keskiaikaisessa kirkossa. Kesän teemana ovat kromatiikka ja värit barokkimusiikissa. Tapahtuman esiintyjiä ovat laulaja Anneliina Koskinen ja cembalisti Assi Karttunen.

https://fi-fi.facebook.com/Vanhanmusiikinviikko/

 

Mäntän musiikkijuhlat 3.–7.8.

Tapahtuman suurena punaisena lankana on suomalaisen pianomusiikin historia, mutta muutakin musiikkia kuullaan. Kantaesityksensä saavat Erkki Melartinin pianoteos Per speculum in enigmatae vuodelta 1915 sekä Eero Hämeenniemen uusi Variazioni polifonische. Ulkomaiset tähtivieraat ovat amerikkalainen Richard Goode ja saksalainen Severin von Eckardstein. Kotimaisista pianisteista esiintyvät mm. Eero Heinonen, OIli Mustonen ja fortepianistit Anna Kuvaja ja Eveliina Kytömäki.

www.mantanmusiikkijuhlat.fi

 

Tammisaaren kesäkonsertit 3.–6.8.

Jukka-Pekka Sarasteen ja Suomalaisen kamariorkesterin festivaali alkaa Mozart-konsertilla, jossa pianosolistina on Arthur Jussen. Schönbergin kamarisinfonia no. 1 ja Sibeliuksen kolmas ovat orkesterin muita päänumeroita, ja sellosolistina Shostakovitshin konsertossa on Jonathan Roozeman. Anu Komsi laulaa Jukka Tiensuun teoksessa Voice Verser.

www.ekenassommarkonserter.fi

 

Hailuodon musiikkipäivät 3.-6.8.

Hailuodon kolmannet musiikkipäivät esittää klassisen ohella kansanmusiikkia ja jazzia. Laulajat Gabriel Suovanen ja Sini Rautavaara sekä harmonikkataiteilija Matti Rantanen juhlistavat 100-vuotiasta Suomea. Barokkimessu soi Kaisa Ruotsalaisen johtamana. Päätöskonsertissa Oulunsalo Ensemblen kapellimestarina on italialainen Maurizio Colasanti. Kansanmusiikkiin yleisöä virittelee Salonkylän pelimannit.

www.hailuodonmusiikkipaivat.fi

 

BRQ Vantaa Festival 6.–13.8.

Teorbin intiimiä sointia saa kuulla Vantaan BRQ:ssa Daniel Zapicon konsertissa.

Italialainen barokkiyhtye Harmonices Mundi saapuu jälleen Vantaalle esittelemään barokkimusiikin suuria tunteita ja rakkauden ja hulluuden sukulaisuutta. BRQ Ensemble esittää ranskalaisen barokkiajan naissäveltäjän Elisabeth Jacquet de la Guerren muotokuvan, ja Bart van Oort ja Petra Somlai esittävät Walter-fortepianolla Dussekia ja Mozartia. Daniel Zapico esittää luutturesitaalin, ja tapahtuma päättyy Helsingin barokkiorkesterin ja Dmitri Sinkovskin konserttiin.

www.brq.fi

 

Rauma Festivo 8.–12.8.

Tapahtuman suunnitteluvuorossa ollut basso Mika Kares on kutsunut Raumaan mm. Tapiola Sinfoniettan, Kamus-kvartetin, pianisti Laura Mikkolan, viulisti Elina Vähälän ja baritoni Matja Melcin. Joka konsertilla on oma teemansa, mihin runolliset otsikot viittaavat. Mm. Wagnerin oopperoiden kohtauksia kuullaan pianon ja jousikvartetin säestyksellä tai soitinsovituksina. Päätöskonsertissa Kamus soittaa mm. Kaipaista ja Tiensuuta.

www.raumafestivo.fi

 

Lahti Organ 8.–13.8.

Italialainen Giampaolo Di Rosa kuuluu Lahden Urkuviikon vieraisiin.

Urkuviikon vieraita ovat italialainen Giampaolo di Rosa, venäläinen Ivan Terekhanov ja saksalainen jazzurkuihin erikoistunut Barbara Dennerlein. Suomalainen kamarikuoro esittää suomalaista musiikkia urkujen kera, ja Kalevi Kiviniemi kumppaneineen esittää Musorgskin Näyttelykuvia.

www.lahtiorgan.fi

 

Oulunsalo Soi 10.–14.8.

Mezzosopraano Virpi Räisäsen suunnittelemassa ohjelmassa on parin konsertin verran barokkia, esiintyjänä mm. Barocco Boreale ja Kreeta-Maria Kentala. Kantaesityksenä kuullaan Sebastian Fagerlundin fagottiteos Woodlands, jonka soittaa Bram van Sambeek. Pianisti Paavali Jumppanen ja Trio Roozeman saavat oman iltansa, ja myös kirjallisuuden ja musiikin välisiä kohtaamisia kuullaan.

www.oulunsalosoi.fi

 

LuostoClassic 10.–13.8.

Ukko-Luoston tunturilla soi Sibeliuksen Kullervo-sinfonia, johon tarttuvat Oulu Sinfonia, YL ja Johanna ja Ville Rusanen Johannes Gustavssonin johdolla. Toinen siellä esiintyvä orkesteri on Riku Niemi Orchestra, joka esittää Anssi Tikanmäen Maisemakuvia Suomesta. YL laulaa myös Aittakurussa. Marko Ylösen suunnittelema ohjelma keskittyy muulta osin kamarimusiikkiin mm. Sodankylän kirkossa ja Revontulikappelissa.

www.luostoclassic.fi

 

Turun musiikkijuhlat 11.–20.8.

Taiteellinen johtaja Ville Matvejeff tuo Turkuun johtamansa ja hieman lyhentämänsä version Wagnerin Parsifalista, jonka tähtisolisteina ovat Klaus-Florian Vogt, Karita Mattila, Matti Salminen ja Waltteri Torikka. Turun filharmoninen orkesteri soittaa. Orkesterivieraana on Paavo Järven johtama Viron festivaaliorkesteri solistinaan viulisti Lisa Batiashvili.

Sopraano Sonya Yoncheva pitää oman resitaalinsa, ja ruotsalaissopraano Susanna Andersson laulaa avajaiskonsertissa. Tukholmalainen Stockholm Syndrome Ensemble pitää kolme konserttia. Roozeman Trio ja pianisti Anton Meijas edustavat nuorta kaartia.

www.turkumusicfestival.fi

Sonya Yoncheva esittäytyy suomalaisyleisölle Turussa.

Helsingin juhlaviikot 17.8.–3.9.

Erkon säätiön tukema orkesterivierailujen sarja Musiikkitalossa jatkuu Tukholman kuninkaallisten filharmonikkojen ja Sakari Oramon konsertilla, solistina Renée Fleming. RSO:n konsertissa kuullaan Väinö Raition ooppera Prinsessa Cecilia, ja HKO:n päänumerona on Mahlerin Maan laulu. Esa-Pekka Salonen johtaa Kansallisoopperan orkesteria, ja Nicholas Altstaedt on solistina Salosen omassa sellokonsertossa.

www.helsinginjuhlaviikot.fi

 

Satasoitto, Harjavalta ja Kokemäki 25.8.–3.9.

Orkesterivieraina ovat Pori Sinfonietta, joka soittaa Kokemäellä solistinaan trumpetisti Pasi Pirinen, ja Harjavallassa esiintyvä Kaartin soittokunta.

www.satasoitto.fi

 

Loviisan Sibeliuspäivät 7.–10.9.

Tarkka ohjelma julkistetaan myöhemmin.

www.loviisansibeliuspaivat.fi

 

Lahden Sibelius-viikko 8.–11.9.

Göteborgin sinfonikot tekee ylikapellimestarinsa Santtu-Matias Rouvalin johdolla ensimmäisen yhteisen ulkomaanvierailunsa Lahteen. Ohjelmassa on Sibeliuksen Satu, Metsänhaltija ja viides sinfonia. Sinfonia Lahden ylikapellimestari Dima Slobodeniouk on valinnut omiin konsertteihinsa säveltäjän lauluja, sävelrunoja, Sanomalehdistön päivän musiikkia ja toisen sinfonian.

www.sinfonialahti.fi