Kirkkomusiikki käymistilassa

 

© RODEO / ALEKSANDAR MIJATOVIC

 

Joulu on aikaa, jolloin kirkot täyttyvät musiikista. Kirkkomuusikon työ voi kuitenkin olla paitsi unelma-ammatti, joskus myös hankala tehtäväkenttä, jossa eri toimijoiden näkemykset eivät aina kohtaa. Kirkon jäsenmäärän lasku pakottaa ottamaan ihmiset huomioon, mutta miten?

 

Pekka Leskelä jättää tehtävänsä Kuopion tuomiokirkon kanttorina syksyllä 2017. Hänestä työ ei ole ollut sitä, mitä tuloshakuinen ja alan kehittämisestä kiinnostunut ammattilainen kaipaa.

”Täällä yksinkertaisesti kyllästyy. Mikäli mukaan ei lasketa harrastepohjalta toimivaa kamarikuoroa, niin mitä jää jäljelle? Ei mitään sellaista, mikä kannustaisi jatkamaan eläkeikään saati kehittymään.”

Kirkkomuusikon työ käsittää yleensä harrastajakuorot, kirkolliset toimitukset, laitostyön, esilaulajan tehtävät ja sekalaisen joukon muita tehtäviä. Kanttorit eivät kuitenkaan aina saa toteuttaa työssä erityisosaamistaan tai saa johdolta vastakaikua kehitystoiveilleen.

”Palavereita riittää kyllä säännöllisesti sen tiimoilta, millaista keksittäisiin ihmisten houkuttelemiseksi kirkkoon. Erilaisia koulutuksia on tarjolla pilvin pimein ja viime aikoina on kutsuttu myös konsultteja. Kyky tarttua varsinaisiin, alati läsnä oleviin ongelmiin on kuitenkin olematon.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi