Kiistanalainen poptaiteilija muuttui oopperaksi

 

Juhani Nuorvalan ja Juha Siltasen Flash Flash saa Musica nova -festivaalilla viimein kantaesityksensä vuosien odotuksen jälkeen. Erityislaatuinen musiikkiteatteriteos ei tekijöiden mielestä hevin menetä tuoreuttaan. Vuonna 2019 Andy Warhol on entistäkin ajankohtaisempi.

 

On 1980-luku, ja Korvat auki -piireissä kaksi opiskelijaa äkkää yhteisen kiinnostuksen Andy Warholiin. Toinen heittää haluavansa joskus säveltää musiikkiteatteriteoksen Warholista. Sovitaan, että jos näin kävisi, toinen tarjoaisi libreton.

30 vuotta myöhemmin Juhani Nuorvala ja Juha Siltanen eivät ainoastaan ole luoneet tällaista teosta vaan saavat myös nähdä sen näyttämöllä. Vihdoin.

Poptaiteilija Andy Warholista kertova ooppera Flash Flash on kulkenut poikkeuksellisen kivikkoisen taipaleen. Nykyään Warhol nauttii kulttimainetta, mutta 80–90-luvuilla hän oli marginaalissa. Se ei silti estänyt Ooppera Skaalaa innostumasta, kun Nuorvala ehdotti seurueelle Warhol-aiheista teosta näiden pyytämän lastenoopperan sijaan. Ongelmat alkoivat, kun Ooppera Skaala ei onnistunut tuottamaan vuodelle 2006 kaavailtua esitystä.

Sittemmin Flash Flashia on sinnikkäästi yritetty saattaa näyttämölle lukuisia kertoja milloin missäkin. Suunnitelmia oli mm. Kansallisoopperan ja lyhytikäisen New Generation Operan kanssa, mutta kohtalo ei koskaan jakanut suopeita kortteja.

”Siinähän ei ole mitään erikoista, että säveltää pienen kappaleen, joka jää esittämättä, mutta tähän on käytetty monta vuotta”, säveltäjä Juhani Nuorvala sanoo. Jo yhteinen suunnitteluvaihe kesti vuoden, ja usean vuoden kirjoitus- ja sävellystyökin tapahtui kiinteässä yhteistyössä kirjailijan ja säveltäjän välillä.

Monilla tahoilla on silti ollut uskoa Flash Flashiin. Musica nova Helsinki -festivaalin oli tarkoitus toteuttaa kantaesitys vuonna 2009, mutta tuolloin nähtiin lopulta vain teoksen keskimmäinen osa Väliaika visualisoituna konserttiesityksenä.

Nyt helmikuussa Musica nova vie loppuun sen minkä aloitti ja toteuttaa Flash Flashin kokonaisuudessaan Erik Söderblomin ohjauksena. Ratkaisevana hahmona oli Musica novan saksalainen taiteellinen johtaja André de Ridder. 60–70-lukujen New Yorkin taidemaailmasta nouseva teos sopiikin erinomaisesti nykymusiikkifestivaalin tämänvuotiseen Amerikka-teemajuonteeseen.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Auli Särkiö-Pitkänen

 


Flash Flash
Musiikkitalon Black Boxissa 9.2. ja 10.2.
HUOM. esitykset myös Espoon Kaupunginteatterin Revontulihallissa 13.-16.2.

Juhani Nuorvala, sävellys
Juha Siltanen, libretto
Nils Schweckendiek, musiikinjohto
Erik Söderblom, ohjaus
NYKY Ensemble

Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian aineryhmä
Tuuli Lindeberg, sopraano
Varvara Merras-Häyrynen, mezzosopraano
David Hackston, tenori
Martti Anttila, baritoni
Sampo Haapaniemi, basso
Ari Kauppila, steppitanssi