Jazzpolkuja, osa 8: Takarivin vaskinen tenori

Kasperi Sarikoski viihtyy orkesterimuusikkona ja onkin löytänyt paikkansa useista big bandeista. © JETRO SARÍN

Nuoremman sukupolven kärkipasunisti Kasperi Sarikoski vietti kaksi vuotta jazzkulttuurin ytimessä New Yorkissa ja palasi suoraan UMO:n pasuunan äänenjohtajaksi. Hiljattain triolevyn julkaissut Sarikoski haluaa löytää soittimestaan sen omat parhaat puolet.

UMO Helsinki Jazz Orchestrassa on viime vuosina tapahtunut pientä sukupolvenvaihdosta. Saksofonistien Ville Vannemaan ja Max Zengerin ohella on pasuunan uudeksi äänenjohtajaksi kaksi vuotta sitten saapunut Kasperi Sarikoski (s. 1988).

”Pasuunasektio oli jo tottunut nuorempiin äänenjohtajiin, joten ikäni ei ollut mikään ongelma. Nuorten soittajien tehtävä on viedä soihtua eteenpäin, vanhempien muusikoiden panosta väheksymättä. Se on luonnollinen kierto: vanhemmat jakavat kokemusta ja nuoremmat tuovat energiaa”, Sarikoski sanoo.

Viime lokakuussa häneltä tuli ulos albumi 3+1, jonka nimi viittaa trioon basisti Simón Willsonin ja rumpali Francesco Ciniglion kanssa sekä vierailijapianisti Christian Lihin. ”Äänitin sen syksyllä 2018 New Yorkissa, kun vielä opiskelin siellä. Levynjulkaisukiertue siirtyi, kun soittajat eivät päässeet matkustamaan Suomeen koronan takia”, Sarikoski harmittelee.

3+1 on aika minimalistinen soinniltaan ja soitoltaan. Olen ottanut vaikutteita 2000-luvun contemporary jazz -tyylisuunnasta, jota edustavat mm. Fly-trio, Kurt Rosenwinkel ja Brad Mehldau. Trio on haastava kokoonpano jazzmuusikolle, mutta moni on triolevyn silti jossain vaiheessa tehnyt, ja se oli minunkin haaveeni.”

Kun pianoa tai kitaraa ei ole, täytyy harmoniaa alleviivata eri tavalla. ”Myöskään soolokapulaa ei voi jakaa kovin monelle, joten etenkin vaskisoittajalla on raskasta, kun naama ei pääse lepäämään”, Sarikoski lisää. ”Pasuunan heikkouksiin liittyy myös yksipuolisempi sointi kuin trumpetissa tai saksofonissa. On haastavampaa pitää kuulija koukussa kokonaisen triolevyn mitan verran.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi