Jazzpolkuja, osa 3: Yhden hengen orkesteri

 

Jusu ja Saksofoni © Dorit Salutskij

Viime toukokuussa ilmestyi räikeäkantinen levy Berghäll Brothers Big Band Vol. 1, joka sirkuksen voimamiehen kuvalla vahvistettuna julisti: Yksi mies – 27 instrumenttia! ”Veljekset” ovatkin lähemmin tarkasteltuna yksi ja sama henkilö, multi-instrumentalisti Joakim Berghäll.

Joakim Berghällillä, 40, oli kasa isoille yhtyeille tarkoitettuja sävellyksiä vailla julkaisua. Niinpä hän haastoi itsensä soittamaan kaikki raidat ja kutsumaan joka kappaleeseen vierailevan solistin. Perinteisestä big bandista ei aivan ole kyse, mutta Berghällin osaamisen kirjo on hämmästyttävä: hän soittaa levyllä yhdeksää puupuhallinta, lyömäsoittimia, selloa, kitaroita, mandoliinia, kontrabassoa, koskettimia, kanteletta ja flyygelitorvea, ja on äänittänyt ja miksannut itse kaiken.

”Vietin 50 päivää äänittäen, ja se on parasta, mitä pystyin tekemään omalle harjoittelulleni. Omien raitojensa päälle soittaessa on niin paljon kyse perusasioista: vireestä ja rytmisestä tarkkuudesta. Jos ne falskaavat yhtään, jää kiinni sekunnissa”, Berghäll kertoo. Muun muassa Years Passing -kappaleen 37 jousiraitaa on kaikki äänitetty sellolla yksi kerrallaan.

”Sellainen opettaa todella paljon sekä soitto- että äänitysteknisesti. Oman osaamisen yläraja kiinnostaa, eli lähden tekemään jotain sellaista, jota en oikein vielä osaa.”

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

 

Berghäll Brothers Big Band Vol. 1 arvioitu Rondossa 9/2020.