Järnefeltin elokuvamusiikki kuullaan alkuperäisasussa

Mauritz Stillerin alkuperäinen elokuva Laulu tulipunaisesta kukasta on vuodelta 1919.

 

Mauritz Stillerin mykkäelokuvaklassikko Laulu tulipunaisesta kukasta kuullaan Helsingin kaupunginorkesterin loppiaiskonsertissa Armas Järnefeltin alkuperäisen elokuvamusiikin kanssa. Esitys merkitsee samalla avausta Järnefeltin syntymän 150-vuotisjuhlavuodelle.

 

Armas Järnefeltin (1869-1958) musiikki Mauritz Stillerin melodraamaan Sången om den eldröda blomman (Laulu tulipunaisesta kukasta) (1919) on pohjoismaisen elokuvamusiikin pioneeriteoksia: kyseessä on ensimmäinen pohjoismainen pitkä elokuva, johon sävellettiin alkuperäismusiikki. Järnefelt johti musiikin elokuvan ensi-illassa Tukholmassa 14. huhtikuuta 1919, ja samana iltana musiikki kuultiin myös Göteborgissa ja Malmössä.

Myöhemmin Järnefeltin musiikki oli pitkään unohduksissa, joskin hän levytti siitä muutaman katkelman vuonna 1931. Partituuri löytyi lopulta hänen sukulaistensa hallusta 1980-luvulla erään ruotsalaisen väitöskirjaprojektin yhteydessä, ja stemmat olivat säilyneet Suomen Yleisradiossa. Vuodesta 1988 lähtien elokuvaa on voitu esittää jälleen Järnefeltin musiikin kanssa, valitettavasti kuitenkin suurelle orkesterille tehtynä epäautenttisena ja tyylinmukaisuudeltaan kyseenalaisena versiona.

Onneksi elokuvamusiikista on äskettäin tehty uusi, mahdollisimman tarkkaan Järnefeltin alkuperäiseen käsikirjoitukseen ja orkestraatioon palautettu versio, jonka tekijöinä ovat olleet Jani Kyllönen ja Jaakko Kuusisto. Kun elokuva nyt nähdään loppiaispäivänä Helsingin kaupunginorkesterin konsertissa, sitä myötäilee nimenomaan heidän restauroimansa alkuperäismusiikki.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Kimmo Korhonen