Intensiivinen selittämätön

Sebastian Hilli-credit 2
Sebastian Hilli on lupaavimpia nuoria suomalaisia säveltäjiä. Mielenkiinto häneen nousi toissavuotisen Tōru Takemitsu -sävellyskilpailun voiton myötä. © Otto Virtanen

Nelikymmenminuuttinen teos 500 laulajan suurkuorolle ja Helsingin kaupunginorkesterille – kuka tällaisia sävellystilauksia enää saa? Sebastian Hilli (s.1990) sai. Nousevalta säveltäjältä esitetään helmikuussa Helsingin Musica Nova -festivaalilla puolestaan kansainvälisen Tōru Takemitsu -sävellyskilpailun voittanut orkesteriteos Reachings.

 

Sebastian Hilli vietti syksyllä kaksi kuukautta Pariisissa Cité Internationale des Arts -keskuksen residenssitaiteilijana. Jo tällöin hyvän matkaa työn alla oli Helsingfors sång- och musikförbund HSMF:n 100-vuotisjuhlavuoden huipentava teos, jonka liiton jäsenkuorot, Helsingin kaupunginorkesteri ja Leif Segerstam kantaesittävät 20.10.2017.

”Koska kuorot alkavat harjoitella musiikkia jo alkuvuodesta, kuoro-osuus on pitänyt valmistaa ensin, ja se toimii ikään kuin sävellyksen runkona, vaikka kokonaisuus onkin täytynyt pitää mielessä”, Hilli kertoo. ”Työ on monella tapaa haastava. Suurelle harrastajakuorolle kirjoittaessa täytyy muistaa myös käytännöllisyys – samalla kuitenkin kirjoitan musiikkia, joka on mahdollisimman kunnianhimoista.”

Kirjailija Mårten Westön teksti käsittelee kaupunkilaisuutta ja musisointia. ”Mårtenilla oli pian valmiina ensimmäinen versio, ja keskusteltuamme hän kirjoitti vielä uutta tekstiä,” Hilli toteaa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi