I: Ennen Bachia ja barokkia

 

Banquet_scene_Louvre_G135Kiinnostaako länsimaisen taidemusiikin historia? Siis se, joka alkaa Bachista ja päättyy Sibeliukseen ja edellyttää etupäässä kipsipäisten herrojen elinvuosien ulkoa opettelua? Jos ei, niin ei se mitään. Totuus on jotakin ihan muuta. Taidemusiikin historia on vuosituhansien mittainen, ja se elää.

 

Aloitetaan ajatusleikillä. Mitä, jos pääsisimme aikakoneella 1500-luvun loppuun, kauan ennen Johann Sebastian Bachin syntymää, vuotta 1685? Musiikin mullistukset olivat juuri alkamaisillaan. Ilmassa oli varmaankin jännitystä?

Vielä mitä. Italialaisten musiikinoppineiden Vincenzo Galilein ja Girolamo Mein mielestä kulta-aika oli kaukana takana. Mei oli juurta jaksaen perehtynyt antiikin kreikkalaisten taiteeseen, jota hän piti omaan aikaansa verrattuna ylivertaisena.

Galilei (jonka poika Galileo tunnettiin melkoisena uudistajana tähtitieteen alalla) omaksui Mein opit vuoden 1581 kirjassaan Dialogo della musica antica et della moderna (“Uuden ja vanhan musiikin vuoropuhelu”). Hänen kritiikkinsä kohteena olivat juuri muotiin tulleet hullaannuttavan runsaat ja moniääniset madrigaalit. Galilein mukaan laulumusiikin tuli palvella runoutta, joka pääsi oikeuksiinsa vain tekstiä kunnioittavina yksiäänisinä melodioina. Onneksi – ajatteli Galilei – musiikki jälleen kohta palaisi viimeisimpien hullutusten tieltä oikealle polulle.

Sen verran Galilei ja Mei kyllä tiesivät, että antiikin aikana todella sävellettiin musiikkia. Sitä kirjoitettiin myös muistiin, mutta esimerkiksi nykyisen Syyrian alueella 3500 vuotta sitten asuneiden hurrilaisten melodioista on säilynyt vain pieniä fragmentteja. Kovin paljon emme tiedä antiikin kreikkalaistenkaan sävellyksistä, vaikka niiden laulaminen kuorossa oli teatteriesitysten olennainen osa.

Varhaisimpana säilyneenä kokonaisena sävellyksenä pidetään Seikilos-hymniä, joka kirjoitettiin muistiin hautamuistomerkkiin joskus ajanlaskumme alun tienoilla. Se on yksinkertainen 6/8-rytmissä kulkeva melodia, jota säestettiin luutulla joko melodiaa näppäilemällä tai mahdollisesti pohjasäveltä rämpsyttämällä. Eräänlaista varhaista kitarafolkia siis. Civilization-tietokonepelisarjan ystävät voivat bongata Seikilos-hymnin kreikkalaisten tunnusmusiikkina. Seuraavan kerran Aleksanteri Suuren tai Perikleen joukkoja rökittäessäsi tiedät siis olevasi musiikinhistorian alkulähteillä!

Jutussa mainittavia musiikkinäytteitä pääset kuuntelemaan tästä (klikkaa)

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi