Historiallisten vaskien esiinmarssi

Raiku-vaskikvintetissä soittavat Zoltán Kövér, kornetti (vas.), Tommi Hyytinen, käyrätorvi, Nicolas Indermühle, ofikleidi, Antti Hirvonen, pasuuna ja Miikka Saarinen, kornetti. © Tuukka Raitala

Viisi aikoinaan barokkikipinän saanutta vaskipuhaltajaa perusti kvintetin, jonka tarkoituksena on perehtyä romantiikan ajan vaskisoittimiin. Arkistoja penkoessa saattaa paljastua, millaista vaskikulttuuria Suomessa taannoin oli.

 

1970–80-luvuilla Euroopassa vakiintunut vanhan musiikin liikehdintä aloitti uurastuksensa barokin, renessanssin ja keskiajan musiikista, mutta jo varhain periodisuuntaus lähti hivuttautumaan aikajanalla eteenpäin. Romantiikan ajan musiikin historiatietoiseen esittämiseen ovat Suomessakin paneutuneet monet muusikot, ja aikakauden pianoja, kitaroita ja puhaltimia näkee konserteissa yhä useammin.

Nyt Suomeen on perustettu uusi yhtye tuomaan lisävaloa periodipuhaltimien maailmaan: vaskikvintetti Raiku, jonka tutkimuskohteena ovat romantiikan ajan vaskisoittimet ja vaskiyhtyeteokset. Romantiikan ajan periodivaskikvintetti on Suomessa aivan uusi asia, ja maailmallakin pioneeriyhtyeitä on vasta muutama. Raiku sai lentävän lähdön Wihurin säätiön apurahan turvin, ja debyyttikonsertti on maaliskuussa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

 

Raiku-kvintetin ensikonsertti Suomalaisen barokkiorkesterin konserttisarjassa 7.3.2021 klo 15 Kannelmäen kirkossa.