Kaiutin on ikkuna musiikkiin

Laadukas äänentoisto solahtaa parhaimmillaan osaksi kodin päivittäistä elämää. Amphionin värillisten suojaverkkojen myötä se saattaa solahtaa jopa osaksi sisustusta.

 

Rondon lukijat lienevät yhtä mieltä siitä, että musiikki on parhaimmillaan konserttisalissa. Useasti sitä tulee kuitenkin kuunneltua myös äänitteiltä kotioloissa – varsinkin näinä pitkittyvän pandemian aikoina. Päätimme tutkailla, miten maailman huipulle noteeratut suomalaiset kaiutinvalmistajat huomioivat musiikinystävän kuuntelutarpeet. Rondon uuden artikkelisarjan aloittaa kuopiolainen Amphion.

 

Amphionin toimitusjohtaja Anssi Hyvönen luonnehtii olevansa äänimies henkeen ja vereen. Silti hänen mielestään kotihifissä ei tulisi korostaa teknologiaa, watteja ja hertsejä, ne kun sekoittavat normikuuntelijan pään. Kysehän on kuulijan omasta havainnosta. Kuulijan ensimmäinen, iso virhe on kuulemma ajatella, että kai sitä tulisi toimeen vähän huonommillakin laitteilla, ”koska en ole mikään hifisti”.

Hyvönen vähän välttelee sanaa ”hifi”, kun puhutaan äänentoistosta, koska käsitteeseen liittyy kielteisiä mielikuvia.

”Hifistely tarkoittaa tänään kaikenlaista nörttien touhuilua, jotain tarpeettoman kallista, mihin kukaan itseään kunnioittava ihminen ei sotkeudu. Tosiasiassa laadukas äänentoistolaitteisto kuitenkin syventää kenen tahansa musiikkikokemusta. Lisäksi se parantaa radikaalisti television äänentoistoa, jolloin vaikkapa New Yorkin Metropolitan Operan esitysten, elokuvien ja asiaohjelmienkin äänestä saa pinnistelemättä selvää”, Hyvönen luettelee.

Amphionin oivalluksia onkin muuttuneiden kuuntelutottumusten huomioiminen kaiutinsuunnittelussa. Kiireisillä nykypäivän ihmisillä kun on muutakin tekemistä kuin istua parhaassa lepotuolissa kuuntelemassa keskittyneesti mielimusiikkiaan levysoittimesta.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi