Herkästi profiloituva pianisti

© COLIN SAMUELS

Suomen parhaisiin pianisteihin kuuluva Paavali Jumppanen on luonut maineen älykköpianistina, jonka jokainen tulkinta on punnittu ja perusteltu. Profilointiin kyllästynyt pianisti puhui Rondolle Beethovenista, Boulezista ja brändeistä.

 

Pianisti Paavali Jumppasen työhuone on juuri sen näköinen kuin älykkömuusikkona tunnetulta soittajalta voi odottaa. Kahden flyygelin ympärille on kerääntynyt hyllymetreittäin partituureja ja elämäkertoja. Työpöydällä lojuu avonaisia kirjoja, musiikkitiedettä. Mozartin kipsinen rintakuva vahtii harjoittelua ylähyllyllä. CD-soitin on melkeinpä ainoa muistutus siitä, että olemme Espoon Otaniemessä, teknologiakaupungin pääkallonpaikalla, Aalto-yliopiston kampuksella, jonka uumenissa kehitellään viimeisimpiä innovaatioita ja muotoilun vientituotteita maailman ihasteltavaksi.

Solistitason muusikolle ei toki ole harvinaista tutustua musiikkiinsa muutenkin kuin partituurin lehdiltä, mutta syventyminen, tutkiminen ja paneutuminen tulevat Jumppasen tulkinnoista läpi tavanomaista kirkkaammin. Kun hän vuosi sitten kiersi Australiaa, Limelight Magazinen kriitikko ilahtui Jumppasen maltillisista tulkinnoista vastapainona nykyaikaiselle kolistelulle. Myös Gramophone-lehden arvostelija kuulee viimeisimmässä Debussy-levyssä älykkyyttä, jopa laskelmallisen tarkasti punnittuja sävyjä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Jaani Länsiö

Paavali Jumppanen soittaa Pierre Boulezin kolme pianosonaattia Helsingin  Ritarihuoneella 22.5. klo 19.