Gita Kadambi Kansallisbaletin tilanteesta: ”Nyt katsotaan työhyvinvointia”

Gita Kadambi © Heikki Tuuli

Kansallisbaletin tanssijat ovat syyttäneet balettijohtaja Kenneth Greveä erittäin epäasiallisesta käytöksestä työpaikalla. Talon pääjohtaja Gita Kadambi vastasi aiheesta Rondon kysymyksiin.

Kiusaamista, manipulointia, koskettelua ja seksuaalista häirintää. Tällaista kohtelua jotkut Kansallisbaletin tanssijat kertoivat saaneensa balettijohtaja Kenneth Greveltä, kuten asiaa tutkinut Helsingin Sanomat artikkelissaan kertoi ja otsikoi.

Erittäin vakavista asioista onkin kysymys, etenkin koska Greve on toiminut Kansallisbaletin taiteellisena johtajana jo kymmenen vuotta ja hänen epäasiallinen kielenkäyttönsä nousi lyhyesti esille jo vuonna 2010. Aihe on saanut osakseen laajaa uutisointia eilisestä lähtien, joten baletin uusi pääjohtaja Gita Kadambi vastaa nyt myös Rondon kysymyksiin.

Miksi päätitte, että Kenneth Greve jatkaa balettijohtajana kautensa loppuun 31.7.2018?

”Totesin, että kyse on epäasiallisesta käytöksestä ja olemme toimineet sen toimintamallin mukaisesti, mikä meillä on. Normaalit toiminnot siinä ovat olleet käytössä. Oli yhteinen ratkaisumme, että tässä tilanteessa rauhoitetaan työilmapiiriä ja katsotaan työhyvinvointia, ja siltä kannalta vapautamme hänet näistä päivittäisistä velvollisuuksista.”

Olisiko ollut mahdollista korvata Greve jotenkin johdossa?

”Tämä on siirtymäkausi joka tapauksessa. Suunnittelupäällikkö Sampo Kivelä tekee operatiivista työtä ja toisaalta Madeleine Onne (Greven seuraaja, aloittaa Kansallisbaletissa työnsä 1.8.2018) ottaa oppia asioista myös. Katsoimme, että tämä on hyvä ja riittävä ratkaisu niiden tietojen valossa jotka minulla on.”

Onko Greve enää tekemisissä enää työssään tanssijoiden kanssa?

”Olemme rauhoittaneet tilanteen. Toki on vielä gaala tulossa, katsomme tilannetta rauhassa puolin ja toisin.”

Kenneth Greve. © Heikki Tuuli

Grevelle järjestetään teillä vielä jäähyväisgaala. Eikö gaala tunnu hieman epäsopivalta tässä tilanteessa?

”Olemme punninneet sitä, ja myös tanssijoiden toive on se, että gaala järjestetään.”

Voiko työntekijänne kieltäytyä osallistumasta gaalaan näin halutessaan?

”Sitä ei ole vielä pohdittu, mutta kyllä, olen avoin kaikelle tässä vaiheessa.”

Tanssijat eivät ole uskaltaneet esiintyä omilla nimillään kertoessaan aiempina vuosina Greven teoista talon aiemmalle johdolle. Kerroit mm. Helsingin Sanomille, että jotkut tanssijat lähettivät muutaman nimettömän kirjeen ja jotkut kertoivat tapahtumista johdolle, mutta kielsivät asian eteenpäin viemisen.

Tanssijat eivät vieläkään HS:n tapahtumia käsitelleessä artikkelissa uskaltaneet esiintyä julkisuudessa omalla nimellään. He ovat kertoneet pelänneensä, että jos he tekevät niin, he eivät saa enää töitä balettialan pienissä piireissä. Eikö tämä kerro, että balettialalla on isoja ongelmia, jotka eivät liity pelkästään Kenneth Greveen?

”Minun on vaikea vielä arvioida koko alaa koskien asiaa. Tämä vyyhti lähti purkautumaan, kun moni tanssija tuli itse minulle kasvoillaan puhumaan asioista. On vaikea ottaa vielä koko alan suhteen kantaa tähän.” (Toimittajan huomautus: Kadambi on toiminut Kansallisoopperan ja -baletin pääjohtajana vasta tammikuusta 2018 lähtien.)

Olet sanonut Ylen Uutisten ja Helsingin Sanomien haastatteluissa, että talossa puhaltavat nyt uudet tuulet, jatkatte tätä työtä, ja talossa ei hyväksytä minkäänlaista epäasiallista käytöstä. Rondon haastattelussa tuomitsit jyrkästi seksuaalisen häirinnän.

Voisiko Kansallisooppera ja -baletti olla nyt suunnannäyttäjä kaikille kulttuuritaloille ja muillekin siinä, että nämä asiat, kuten kiusaaminen, seksuaalinen häirintä ja muut väärinkäytökset käsitellään jatkossa niin, että kenenkään ei enää tarvitse pelätä niistä kertomista ja mahdollista epäasiallista kohtelua asian suhteen?

”Kyllä, nimenomaan. Tähänhän me pyrimme.”

Elina Salin

1 KOMMENTTI

  1. Mielenkiintoista ellei irvokasta: epäilyttävää, tutkimisen vaativaa, ei hyväksyttävää käyttäytymistä liki 10 vuotta. Nyt 4 kk:n palkka syrjään siirtämisestä ja “työttömyydestä”, ja vielä kiitosgaala päälle. Tätä tulee maailmakin seuraamaan outona tapahtumasarjana! Kutsutaanko kansainvälinen media paikalle? – Niin: järjestääköhän Metropolitan emeritus musiikkijohtaja James Levinelle kiitosgaalan? Esiintymään alle 20v tummaihoisia poikia, laulajia ja tanssijoita?