Festivaalit panevat toivonsa loppukesään

Festivaalikesässä pienimuotoisuus on nyt valttia, varsinkin jos ajankohta sijoittuu loppukesään. Suurista tapahtumista Savonlinnan oopperajuhlat, Pori Jazz ja suuri osa rock-festivaaleista on jouduttu perumaan. Into järjestämiseen silti on kova, ja uusia ideoitakin riittää.

 

Festivaalikesä näyttää kahtalaiselta: pienimuotoisten klassisen musiikin tapahtumien osalta luottamus niiden toteutumiseen on sitä suurempi, mitä pidemmälle kesä etenee, mutta alkukesän tapahtumista suurin osa on peruttu, samoin kuin suuret festivaalit Savonlinnasta Poriin.

Moni on lähtenyt lipunmyynnissä siitä, että vain esimerkiksi puolet paikoista on laitettu myyntiin, ja määrää kasvatetaan kesän aikana, jos tilanne sen sallii. Yleisörajoitusten osalta päätäntävalta on siirtynyt aluehallinnolle, mutta niiden päätöksentekokyky on liian lyhytjänteinen monien festivaalien järjestämiseen. Esimerkiksi Savonlinnan oopperajuhlat olisi tiennyt vasta kesäkuun loppupuolella, miten paljon yleisöä saa lopulta ottaa sisään.

Kesäkuun loppuun asti voimassa olevassa tartuntatautilaissa on määritelty vaatimus kahden metrin turvaväleistä ilmaantuvuusluvun ylittäessä 25. Olavinlinnassa se olisi tarkoittanut vain 300 ihmisen ottamista sisään ja Naantalin musiikkijuhlien päätapahtumapaikassa Naantalin kirkossa vain 10 prosentin yleisökapasiteettia suhteessa normaaliin 650 hengen yleisömäärään. Tämä ei mahdollista festivaalien toteuttamista, koska lipputulot ovat keskeinen osa niiden budjettia.

Leviämisvaiheen alueilla yleisörajoitus oli ensin kuusi henkilöä. Se muutetiin kymmeneen, mikä ei tilannetta muuksi muuttanut. Useimmat ovatkin siirtäneet kesäkuun ajankohtansa myöhemmäksi. Pienimmät festivaalit toivovat realistisesti, että edes 50 henkeä saataisiin ottaa sisään.

”Eihän tällaisilla määrillä kannattavaksi festivaalia saa, eli koronatuilla tässä on varauduttu menemään”, sanoo esimerkiksi Avantin toiminnanjohtaja Annika Mustonen. Tosin vain harvoilla festivaaleilla on käytettävissään koronatukia, jonka Avanti! saa orkesterina.

Rokotusten eteneminen luo toivoa, mutta tilanteen epävarmuuden vuoksi toteutuvatkin festivaalit ovat varpaillaan erilaisin varasuunnitelmin. Moni on valmistautunut siirtämään osan ohjelmastaan verkkoon, ja joku puhuu jo ”hybridifestivaalista”, joka toteutuu sekä livenä että striimaten.

Esiintyjissä pitäydytään melko pitkälle kotimaisissa muusikoissa, koska maahantulon rajoituksistakaan ei ole vielä varmuutta.

Oheinen festivaalilista on tehty sen mukaan, mitä Rondon painoon mennessä (19.5.) tiedettiin. Seuraamme tilanteen ajantasaista kehittymistä digilehdessämme ja kerromme muutoksista.

Festivaaliuutiset 2021

Kolmen laulukilpailun kesä

  Laulajat saavat mitellä kesän aikana oikein kunnolla, sillä pandemiasta huolimatta suurempia laulukilpailuja on kolme kappaletta. 7.–8.8. järjestetään Alavuden kirkossa Toivo Kuula -laulukilpailu, ja 14.8....

Livenä (ja mahdollisesti striiminä) toteutuvia tapahtumia:

Lista perustuu tapahtumien aloituspäivämääriin Urkuyö ja aaria, Espoo, 3.6.–28.8. Espoon vanhaan kirkkoon ja Tapiolasaliin sijoittuva festivaali lupaa tarjota laulupainotteisten konserttien lisäksi elokuun lopussa oopperan, Beethovenin Fidelion....

Peruuttaneita tai nettiin siirtyneitä tapahtumia:

    Savonlinnan oopperajuhlista tänä kesänä toteutuu vain konsertteja sekä Timo Mustakallio -laulukilpailu. Karita Mattilan konsertti siirtyy Olavinlinnasta Kerimäen kirkkoon 24. ja 26.7., ja se toteutuu...

Vapaat oopperat saavat oman festivaalin

Aikamme kotimainen kamariooppera saa uuden festivaalin elokuussa. Helsingin oopperakesä järjestetään Aleksanterin teatterissa yhteistyössä Helsingin juhlaviikkojen kanssa 19.8.–5.9. Festivaalilla nähdään sekä kantaesityksiä että lisäesityksiä jo...