Erkki Korhosen eron taustoja

 

Antti Häyrysen arvio kirjasta ”Musiikin suurlähettiläs – Erkki Korhosen vauhdikas elämä” (Rondo 12/2017) herätti halun kommentoida.

Erkki Korhonen, todella viehättävä, lahjakas ja energinen taitelija, on jos kuka ansainnut vahvasti taiteellista elämäänsä kuvaavan elämäkerran. Mutta, kuten Antti Häyrynen kirja-arvioinnissaan toteaa, hän olisi ansainnut enemmän ”olennaisiin musiikillisiin kysymyksiin” kuin hänen ongelmiinsa painottuvan elämäkerran.

Erkki Korhosen Kansallisoopperasta tapahtunutta eroa ja siihen liittyviä spekulaatioita käsitellään kirjassa laajasti. Tässä yhteydessä on esitetty useita asiattomia ja epätosia näkemyksiä. Eron yhteydessä allekirjoitimme hänen kanssaan, kahden juristin ja hallituksen varapuheenjohtajan läsnä ollessa, vaitiolosopimuksen, joka on edelleen voimassa. Tältä osin koen välttämättömäksi oikaista Korhosen suuhuni paneman lauseen ”Etkö ymmärrä erota, kun vaimosikin kuolee kohta?” (sivu 148) – tämä väite on väärä. Kun hallituksen päätöksen mukaisesti tarjosin hänelle mahdollisuuden pyytää eroa työsuhteen välittömän purkamisen sijasta, hän ihmetteli, millä hän voisi perustella eroaan. Kysyin – näin jälkeenpäin arvioiden epäviisaasti – voisiko hän perustella sitä vaimonsa sairastamisella. Erkki Korhosen raju tunnereaktio selittää osin hänen väärää sitaattiansa.

Kirjassa esitetään kaksi sellaista totuuden vastaista näkemystä, jotka eivät liity erosopimukseen. Antti Häyrynen tuo nämä molemmat esiin arvioinnissaan ja toivoo, että niitä pengottaisiin tarkemmin. Ensimmäinen koskee Korhosen eron ”taustalla ollutta poliittista kähinää”, toinen minun rooliani Sanoma Oy:n hallituksen jäsenenä Seija Sartin ”tapahtumaketjusta tekemän jutun” hyllyttämisessä Helsingin Sanomissa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Sirkka Hämäläinen