Elämä resonoi soittimessa

Viulunrakennus Cremonassa on osa Unescon maailmanperintöä

Davide Negroni, 27, ylläpitää Cremonan soitinrakennuksen maailmanperintöä. © Matti Tuomisto

Nuori viulunrakentaja Davide Negroni tekee soittimia isänsä Massimon perustamalla verstaalla Cremonassa vanhojen käsityöperinteiden säännöin. Tämä työ on osa Unescon maailmanperintöä.

 

Viulunrakentaja ei voi löytää velvoittavampaa mittapuuta omalle aherrukselleen kuin minkä jokainen cremonalainen jousisoitinten tekijä joutuu kotikaupungissaan kohtaamaan – kantaahan Cremona on Amatin, Stradivarin ja Guarnerin traditiota.

Perinteistä soitinrakennusta opetetaan kansainvälisessä koulussa, jossa ovat opiskelleet myös monet paikalliset viulunrakentajat, heidän joukossaan Davide Negroni ja hänen isänsä Massimo Negroni. Cremona Scuola Internazionale di Liuteria viettää tänä lukuvuonna 80-vuotisjuhlavuottaan.

Koulun toiminta perustuu täysin mestari-kisälli -järjestelmään, johon viulunrakennuksen käsityötaidon vieminen uusille sukupolville on aina nojautunut. Läheinen suhde opettajan ja oppilaan välillä jatkuu, kun opiskelija siirtyy koulusta valmistuttuaan työelämään jonkin kokeneen viulunrakentajan oppiin.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Teksti Matti Tuomisto / Cremona