Egypti avautuu sävelsilloille

 

Kairon oopperatalo on ensimmäinen ja edelleen ainoa valtionooppera arabimaissa. Ralf Gothónin ja Savonlinnan musiikkiakatemian musiikkisilta on tarjonnut egyptiläismuusikoille ja -laulajille kansainvälisiä opiskelumahdollisuuksia jo vuodesta 2007 lähtien. Suomalainen Laura Virtanen-Amin on yksi harvoista Kairon sinfoniaorkesterin ulkomaalaisista soittajista.


Afrikan väkirikkaimman kaupungin Kairon keskustassa Zamalekin saarella sijaitsee Kansallisen kulttuurikeskuksen monien museoiden ja näyttelytilojen keskellä kupolikattoinen oopperatalo. Viime syksynä 30 vuotta täyttänyt talo rakennettiin Japanin lahjoittamin varoin.

Umm Kulthum on tunnetuimpia egyptiläisiä laulajia, ja hänen patsaitaan on pelkästään Zamalekin saarella kaksi.

Egyptin yli satamiljoonainen kansa rakastaa musiikkia, mutta valtaosalle tutuinta on arabisäveltäjien ja -sanoittajien kansanmusiikki sekä pop- ja iskelmämusiikki.

”Ehdottomasti Umm Kulthum, hänen veroistaan ei ole eikä tule”, vastaa kairolainen 35-vuotias hedelmäkauppias Ahmed kysymykseen kuuluisimmasta tai suosituimmasta egyptiläisestä laulajasta tai muusikosta.

Umm Kulthum kuoli vuonna 1975 mutta hänet tuntee myös nuorempi sukupolvi. Hän oli suosittu laulaja, lauluntekijä ja elokuvanäyttelijä, jonka näköispatsaita on Kairossa pelkästään Zamalekin saarella kaksi; toinen hänen nimeään kantavan hotellin edessä ja toinen oopperatalon puutarhassa. Kulthumille omistettu museo sijaitsee Kairossa Rhodan saarella El Manialin kaupunginosassa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Päivi Arvonen