Duo Medieval tuo keskiajan musiikin lähelle

Keskiajan musiikki vaatii luovuutta, mielikuvitusta ja tietoa musiikin syntyajan historiasta ja taiteista, kertovat Anneliina Rif ja Uli Kontu-Korhonen. © Heikki Tuuli

Keskiajan musiikki vaatii luovuutta, soiton ja laulun yhtäaikaista hallitsemista ja tekstien yhdistelyä sopivaan melodiaan. Turkulainen Duo Medieval tekee tätä kaikkea uudella levyllään.

Uskon yhden syyn vanhan musiikin suosioon olevan helppo lähestyttävyys. Keskiajan musiikin kansanomaiset tyylilajit ovat nopeasti omaksuttavia, ne houkuttelevat liikkeeseen, tanssiin ja vaikkapa spontaaniin teatraalisuuteen”, miettii Anneliina Rif.

Yhdessä Uli Kontu-Korhosen kanssa hän muodostaa keskiaikaista musiikkia esittävän Duo Medievalin, jonka tuore levy Hodie aperuit nobisVarjoista valoon ilmestyi vastikään.

”Ulkomusiikillisista vaikutuksista olen varma: vanhat, kiehtovat tarinat, Robin Hood, viikingit, kuningashuoneiden elämät ja näiden tuominen elokuviin ja tv-sarjoihin visuaalisesti upeassa muodossa on rakentanut myös pohjaa keskiajan musiikin harrastukselle”, Rif jatkaa.

Kontu-Korhonen lisää, että jos pyrkimyksenä on esittää periodisoittimilla keskimäärin vuosien 1000–1300 musiikkia aikakauden tyyliraamien ja estetiikan mukaisesti, harrastajien joukko jää ainakin Suomessa edelleen sangen pieneksi.

”Keskiaikaisen musiikin ammattimaisia tekijöitä on joka maassa vähän. Fanijoukko on kansainvälistä ja uskollista. Eri maiden innostuneella pienellä piirillä on tänä päivänä mahdollisuus löytää alan uusia levytyksiä globaalisti, eli tällöin piiri ei olekaan enää niin pieni. Digitaltiointien kautta musiikki leviää laajemmin kuin fyysisten levyjen aikakaudella”, Kontu-Korhonen miettii.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi