Cremona Musica yhdistää messut ja festivaalin

Imperdibili-projektin nuoria pianisteja: Lucrezia Liberati ja Andrea Mariani.

Cremona Musica -tapahtuma toteutui 24.-26.9.2021 lähes perinteisellä tavalla, kun yleisö ja taiteilijat pääsivät liikkumaan koronasääntöjen puitteissa vapaasti messualueella.

 

Cremona Musica on ainutlaatuinen messu- ja festivaalitapahtuma, jossa yhdistyvät elävä musiikki konsertteineen ja mestarikursseineen näyttelyalueen tarjontaan, jossa esittäytyi tällä kertaa yli 200 näytteilleasettajaa 23 maasta.

Sisäänpääsyn ehtona oli koronatodistus, jolla pystyi osoittamaan kaksinkertaisen rokotuksen, sairastetun koronataudin tai tuoreen negatiivisen koronatestin. Tämän jälkeen riitti maskin käyttö messualueella.

Cremona Musica on lähes yksinomaan akustisten soittimien tapahtuma. Keskeisiä instrumentteja ovat piano, akustinen kitara, jolla on oma festivaalikylänsä lavoineen ja katsomoineen messurakennusten välimaastossa, jousisoittimet sekä harmonikka.

Akustisen musiikin parissa seikkaillaan klassisesta jazziin, folkista rockiin. Kaikki musiikkitapahtumat ja näyttelyt sisältyvät edulliseen sisäänpääsylippuun.

Itse seurasin lähinnä pianofestivaalin tapahtumia. Monet kiinnostavat nuoret pianistit soittivat Faziolin suurimmalla F308-flyygelillä. Faziolin pianotehdas viettää tänä vuonna 40-vuotisjuhliaan.

Hongkongilainen Aristo Sham ja vastikään Sydneyn pianokilpailun Australiassa voittanut slovenialais-italialainen Alexander Gadjiev soittivat Faziolilla kumpikin Chopin-ohjelman. He osallistuvat Chopin-kilpailuun, joka järjestetään Varsovassa 2.-23.10.2021.

Fazioli-pianotehtaan perustaja Paolo Fazioli ja Aristo Sham, joka soitti Cremonassa upean Chopin-ohjelman tehtaan suurimmalla F308-flyygelillä.

Aristo Sham oli ehtinyt esiintyä jopa Sir Simon Rattlen johdolla, kunnes pandemia katkaisi uran nousukiidon. Sham keskittyi uuden ohjelmiston harjoitteluun. Kun Covid nyt hellittää otettaan, agentuureissa puretaan jo etabloituneiden taiteilijoiden jonoa. Aristo Sham kertoo saavansa konsertteja lähinnä vuodesta 2024 alkaen.

Cremona Musican taiteellinen johtaja on italialaispianisti Roberto Prosseda. Hän on multitasking-virtuoosi, joka vetää suvereeniin tyyliin Media Loungen paneelit, esittelee pianistit, jakaa Cremona-palkinnot, hoitaa sosiaaliset suhteet ja konsertoi itsekin.

Cremona Musican taiteellinen johtaja, pianisti Roberto Prosseda on mainio innovaattori ja multitasking-virtuoosi, jolla on valtavat verkostot musiikkimaailmassa.

Yhdessä pianistikollegansa Maurizio Baglinin kanssa Prosseda kuratoi ”Imperdibili”-projektia, joka esittäytyi nyt Cremonassa.

”Paolo Fazioli on suunnitellut pianokilpailua, jossa toinen palkinto on ensimmäistä suurempi”, Prosseda kertoi esitellessään projektia ja selventää:

”Usein kilpailuvoittajat ovat vakaita ja ennustettavia muusikoita, kun taas kiinnostavimmat taiteilijat saattavat olla hyvin äärimmäisiä ja ärsyttää osaa jurysta. Itse jännitin aina kun osallistuin kilpailuun, ja kun luovuin niistä kokonaan, aloin soittaa paremmin.”

Imperdibili-projekti antaa siis nuorille taiteilijoille mahdollisuuden nousta esiin ilman kilpailu-uraa. Baglini ja Prosseda esittelivät Cremonassa kaksi nuorat taituria: he olivat Andrea Mariani ja Lucrezia Liberati, jonka Schumann-soitto olikin tavattoman intuitiivista ja eloisaa.

Cremona Award -palkittu viuluvirtuoosi Roby Lakatos seurassaan nuoria italialaisviulisteja.

Tapahtumassa jaettiin jälleen Cremona Musica -palkinto viidessä sarjassa. Yksi palkituista oli huikea unkarilainen viuluvirtuoosi Roby Lakatos, joka hallitsee niin romanikulttuurin viulutradition kuin Stéphane Grappelli -tyylisen taituroinnin jazzin parissa.

Cremona Musica järjestetään aina syyskuun viimeisenä viikonloppuna. Seuraava tapahtuma on 23.-25.9.2022.

Matti Tuomisto, Cremona