Birgitta nostaa päätään

Birgitta-festivaalin erikoistoteutus Haydnin Vuodenajoista näytti runsaasti värejä ja monipuolista osaamista. © Svetlana Aleksejeva

Tallinnan Birgitta-festivaalista on alkanut kehittyä varteenotettava kilpailija Savonlinnan Oopperajuhlille.

Tallinnan Birgitta-festivaalin perusti vuonna 2005 kapellimestari Eri Klas, ja tapahtuma olikin tänä vuonna omistettu viime vuonna menehtyneen Klasin muistolle. Festivaali sijoittuu vuonna 1407 perustetun birgittalaisluostarin raunioille. Rakennus ehti säilyä alkuperäisessä muodossaan vain vuoteen 1577, jolloin Iivana Julman sotilaat tuhosivat sen jättäen luostarin kirkosta paikalle vain nykyisen julkisivun, seinät, kellarin ja hautausmaan. Festivaali toi sisällä istujien suojaksi katon ja sisälle esiintymislavan. 

Birgitan erikoisuus on lähes joka vuosi esitetty tavallista luovempaan tyyliin toteutettu kirkkomusiikkiteos. Haydnin Vuodenajoissa oli festivaalille tyypillistä yhteistyötä muiden Baltian maiden ja Puolan kanssa. Panostettu oli, ja sen näki. Punainen matto peitti porteilta lähtien matkan esityssaliin, vehreässä puutarhassa oli valkoisia telttoja hienostuneita väliaikatarjoiluja varten. Poznańin Grand Theatren balettiryhmä esitti musiikin soidessa mielikuvituksellista tanssia ja akrobatiaa Cirque du Soleilin tapaan, ja esiintyjien fantasiamaiset vaatteet oli suunniteltu eri perhosten värikuosien mukaan.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Elina Salin

Birgitta-festivaalin arviot Rondo-lehdessä:

Arvio: Sirkusmainen spektaakkeli luostarissa

Arvio: Huippusolistien nuorekas Traviata