Berliini vei sellistin

 

SEBASTIAN ROSENBERG

 

Sennu Laine on saanut juhlia 20-vuotista uraansa Berliinin Staatskapellen soolosellistinä. Tänä aikana hän on todistanut huikeaa muutosta sekä orkesterissaan että kaupungissa. Berliini on jälleen unelmien kohde muusikoille kaikkialta maailmasta.

 

Kriiks, krääks, kilin kolin – Sennu Laineen sellosta alkaa tulvia animaalisia ja primitiivisiä ääniä alkupuolen hienostuneiden ja tarkkojen sointipyrähdysten jälkeen. Kontrolli tuntuu tietoisesti pettäneen koko kuusijäseniseltä yhtyeeltä, joka soittaa Luca Francesconin teoksen Daedalus kantaesitystä Berliinin Pierre Boulez Saalissa Daniel Barenboimin johdolla.

Francesconi on johdattanut ”pienen armeijansa” läpi labyrintin umpikujien, ja nyt se on rakennelman keskipisteen ”pyhässä puutarhassa”, jossa rationaalinen taistelumieli kääntyy epäilyksi kaiken tarkoituksesta. Emmanuel Pahudin huilu on retkikunnan ”henkinen johtaja”, ja säkenöiviä sointivärejä ja tiukkoja rytmejä pursuava teos saa yleisön repeämään innosta.

Kyseessä on yksi Sennu Laineen monista kamarimusiikkiprojekteista. Niihin häntä sysää jo asema Barenboimin luottosellistinä – tämä on isäntä sekä vuosi sitten avatussa salissa että Valtionoopperassa. Laine sai oopperasta soolopaikan vuonna 1997, mutta 20-vuotisnostalgisointeihin ei juuri ole ollut aikaa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

 

Suomalaisia Berliinissä

Sennu Laine on jo toinen Laine berliiniläisen orkesterin soolopaikalla, mutta ei sukua filharmonikkojen soolobasistille Esko Laineelle, joka on Berliinin nykyisen suomalaisen muusikkokunnan tienraivaaja. Häntä seurasi filharmonikkojen bassoryhmään Janne Saksala. Viulisti Eero Lagerstam on soittanut pitkään Deutsches Symphonie-Orchesterissa.

Viime vuosina joukko on kasvanut. DSO:iin on liittynyt myös Pauliina Quandt-Marttila ja Staatskapelleen kontrabasisti Otto Tolonen. Viulisti Laura Rajanen aloitti pari vuotta sitten naapurikaupungin puolella toimivassa Kammerakademie Potsdamissa, ja alttoviulisti Kirsikka De Leval Jezierski soittaa Deutsche Oper Berlininssä. Mark Gothóni on viuluprofessorina Universität der Kunstissa, ja hänen veljensä, pianisti Maris asuu myös kaupungissa.

Laulajien ja freelance-muusikoiden määrää on vaikea edes laskea, koska se muuttuu koko ajan. Moni suomalainen laulaja pitää asuinkustannuksiltaan kohtuullista Berliiniä asemapaikkanaan keikkailulle. Arttu Kataja on Staatsoperin ensemblen vakinainen jäsen, ja Olli Rantaseppä on pitkään ollut Deutsche Operin kuorossa.

Muiden musiikkityylien edustajista pisimpään Berliinissä on asunut jazz-kitaristi ja säveltäjä Kalle Kalima. Viime itsenäisyyspäivänä Berliinin suomalaiset muodostivat Ralf Gothónin johtaman Suomi 100-juhlaorkesterin, johon liittyi myös muualla Saksassa työskenteleviä, kuten Karlsruhessa viuluprofessorina toimiva Elina Vähälä ja Hampurissa alttoviuluprofessorina vuodesta 2012 ollut Anna Kreetta Gribajcevic.

Harri Kuusisaari, Berliini