Bassovirtuoosista säveltäjäksi

Äskettäin neljäkymmentä täyttänyt Lauri Porra on kasvanut suomalaisen musiikin ihmelapsesta aikuiseksi. Musiikki tulee vahvasti verenperintönä – äidin isoisä oli Jean Sibelius. © J. Katila

 

Harva on onnistunut raivaamaan itselleen yhtä laajan liikkumatilan suomalaisessa musiikkielämässä kuin Lauri Porra. Hänet tunnetaan niin raskaan rockin, viihteen, elokuvamusiikin kuin klassisenkin parissa, ja niiden välimaastoissa.

 

Monipuolisena säveltäjänä ja sooloartistina tunnetun Lauri Porran uusin albumi, Sinfonia Lahden kanssa toteutettu Entropia sisältää konserton sähköbassolle ja sinfoniaorkesterille. Porraa itseään riemastuttaa tilaisuus navigoida vaikkapa Korsholman musiikkijuhlilta suoraan Tuska-festareille. Hän nauttii asemasta, jossa saa tehdä ja esittää vain ja ainoastaan musiikkia, ilman genrejä.

Porran mielestä elämmekin musiikinhistorian kiintoisimpia aikoja, jossa kevyt ja taidemusiikki kohtaavat aidosti ja tasa-arvoisina. Kevyt musiikki itsenään on kypsynyt pisteeseen, jossa se voi alkaa lainata taidemusiikista, ja taidemusiikki puolestaan hakee paljon vaikutteita kevyestä.

Sykleistäkin lienee kysymys.

”Näinä modernismin huipun jälkeisinä aikoina musiikki on taas tonaalisempaa, asiat saavat soida”, Porra toteaa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Tommi Saarela