Baltian musiikki kansainvälistyy

 

Kaunas on toinen Euroopan kulttuuripääkaupungeista vuonna 2022. Yksi kaupungin nähtävyyksistä on alun perin 1300-luvulla rakennettu linna.

Baltian maiden uudelleen itsenäistymisestä tulee pian kuluneeksi 30 vuotta. Viro, Latvia ja Liettua suuntautuivat voimakkaasti länteen, ja moni säveltäjä pystyi rakentamaan uraa uudella tavalla. Miten se kuuluu musiikissa? Festivaalit Latviassa ja Liettuassa antoivat valaistusta asiaan.

 

Arēna-festivaali on järjestetty Riiassa vuosittain vuodesta 2002. ”Festivaali käynnistyi aivan tyhjästä. Ennen sitä meillä ei ollut koko Latviassa yhtään nykymusiikkitapahtumaa”, kertoo Arēnan taiteellinen johtaja Antra Dreģe.

Arēna-festivaalin taiteellinen johtaja Antra Dreģe kuvattuna Riian reformaatiokirkossa, jossa valtaosa konserteista järjestettiin.

Arēnaa käynnistämässä olivat monet Latvian musiikin kärkinimistä, mm. säveltäjät Pēteris Vasks ja Andris Dzenītis. Näyttävän alun jälkeen tapahtuma on kokenut monia vaiheita, ja sen jatko on ollut paikoin epävarmaa. Dreģe kutsuttiin taiteelliseksi johtajaksi seitsemän vuotta sitten juuri tällaisessa tilanteessa. Kilpailu oli koventunut, ja yleisöä oli entistä vaikeampi tavoittaa.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Anni Saari