Avanti jatkaa ja Suvisoitto tulee

Hurraa! Avanti ei joudukaan lopettamaan! Yhdistyksen vaihto varmistaa rahoituksen mutta teettää porukalla nyt hurjasti töitä. Ensi kesän Suvisoitto on jo ovella.

Kamariorkesteri Avantissa voidaan piinakuukausien jälkeen skoolata: toiminnan jatkuminen ja samalla tulevan kesän Suvisoitto-festivaali on saatu varmistettua, vaikka olemassaoloa uhanneen tukien takaisinperinnän käsittely on yhä kesken. Ratkaisun avain on se, että toiminta siirtyy Avanti ry:ltä uudelle yhdistykselle Pro Avantille, ja nyt kaikki päärahoittajat ovat hyväksyneet avustustensa siirron sille.

Viimeksi tuli opetus- ja kulttuuriministeriön päätös siitä, että uusi yhdistys voidaan ottaa VOS-tukien piiriin. OKM katsoi, että Pro Avanti on elinkelpoinen jatkamaan toimintaa, kun kunnat ja säätiöt olivat hyväksyneet tukien siirron.

OKM perii Avantilta takaisin puoli miljoonaa euroa liikaa maksettuja valtionosuuksia. Nyt avustukset on nyt laskettu oikean eli alhaisemman summan mukaan, eikä alkuvuoden 2018 tukia makseta enää taannehtivasti.

Vaikka rahaa on entistä vähemmän, kaikki tämän vuoden suunniteltu toiminta pystytään toteuttamaan, lupaa Avantin hallituksen puheenjohtaja Arne Wessberg.

”Tähän asti kaikki työ on mennyt toiminnan jatkon varmistamiseen. Auki on vielä se, mitä vanhan yhdistyksen kanssa tehdään – asetetaanko se konkurssiin vai vaaditaanko tukien takaisinperinnän perumista. Asiasta neuvotellaan ministeriön kanssa”, Wessberg kertoo.

Tämän vuoden Suvisoittoa vietetään 27.6.–1.7. Ohjelma on ollut valmis jo kauan, mutta sopimuksia ei ole voitu tehdä tilanteen epäselvyyden vuoksi. Nyt ne tehdään kiireesti, ja muutenkin yhdistyksen vaihto merkitsee hurjasti töitä pienelle toimistolle.

Ohjelmasta tiedotetaan tarkemmin parin viikon kuluttua. Tämänvuotiset Suvisoiton suunnittelijat ovat olleet avantilaisia aivan toiminnan alkuajoista lähtien. Kolmikko Timo Ahtinen, Hanna Juutilainen ja Jukka Rautasalo on suunnittelussaan vaalinut avantilaista lähtökohtaa, joka kattaa musiikkia mahdollisimman laajalta aikaväliltä, ja vanha ja uusi kulkevat rinnakkain.

Suvisoiton konserteista pääosa pidetään Taidetehtaalla, mutta koko perjantai 29.6. vietetään Porvoon kirkonmäellä ja illan konsertit Tuomiokirkossa. Kuten aina aiemminkin, Suvisoiton etkot vietetään Pernajan keskiaikaisessa kirkossa 27.6.

”Avantin viimeaikaiset myllerrykset ovat tietenkin vaikuttaneet suunnittelijoiden työhön, eikä Avanti olisi Avanti, ellei se kommentoisi yhteiskuntaa ja sen kummallisuuksia terävästi taiteen keinoin. Saattaakin hyvin olla, että ohjelmasta paljastuu jotain kafkamaista”, orkesterin tiedotteessa ennakoidaan.

Festivaalin kapellimestareina tänä vuonna ovat Sakari Oramo ja Dima Slobodeniouk.  Anu Komsi on yksi solisteista. Kantaesityksenä kuullaan Olli Virtaperkon ja  Heinz-Juhani Hoffmannin uudet teokset. XXXIII Suvisoitto on myös vanhan musiikin festivaali avantilaisittain. “Ohjelmassa on uutta musiikkia, vanhaa musiikkia sekä unohdettua ja väärin kohdeltua musiikkia”, suunnittelijat sanovat.

Harri Kuusisaari