Anna Clyne luovuuden ja inspiraation äärellä

Anna Clyne on noussut yhdeksi kiinnostavimmista nykysäveltäjistä sukupuoleen katsomatta. Hän yhdistää orkesterimusiikkiin elektroakustiselta puolelta saamiaan kokemuksia ja käyttää inspiraatioinaan myös muiden säveltäjien teoksia.

 

Pandemia-aika on ollut tähänastisen urani tuotteliainta. Kun matkustaminen jäi pois ja opetus siirtyi verkkoon, aikaa säveltämiselle jäi todella paljon”, tiivistää lontoolaissyntyinen newyorkilaissäveltäjä Anna Clyne korona-ajan kokemuksensa.

Aikaan mahtuu myös useampikin levyjulkaisu, joista tärkein lienee AVIE Recordsin julkaisema orkesteriantologia Mythologies, jolta löytyy BBC:n sinfoniaorkesterin esittämänä kaikkiaan viisi Clynen orkesteriteosta: Masquerade (2013), This Midnight Hour (2015), The Seamstress (2014–15), Night Ferry (2012) ja «rewind« (2005–06).

”Näistä sävellyksistä muodostuu vuosikymmenen mittainen aikajänne. Kappaleista vanhin, «rewind«, edustaa vielä postminimalistista perinnettä. Siinä on paljon toistoa, mutta myös tekstuurista esiin kohoavia säveliä, joista rakentuu lyhyitä melodioita. Vuosien kuluessa tämä lähestymistapa on vahvistunut musiikissani, ja melodiat ovat nousseet etualalle. Tämä on ehkäpä merkittävin kehityskulku sävellystyössäni”, Clyne kertoo.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi