Aarteita arkistoista

Filmimateriaali tarvitsee säilyäkseen vain kuivan ja tasalämpöisen paikan. Yhdelle liuskalle mahtuu liki sata aukeamaa vanhoja käsikirjoituksia.

 

Kasselissa toimiva Deutsches Musikgeschichtliches Archiv (DMGA) on koonnut saman katon alle pitkin Eurooppaa hajaantunutta saksalaista musiikillista perintöä. Se ylläpitää laajaa, mikrofilmitekniikalla toteutettua kopiokokoelmaa 36000 historiallisesta nuottikäsikirjoituksesta ja painetusta nuotista, jotka ovat peräisin 500 eri arkistosta Saksasta ja ympäri Eurooppaa.

Arkiston johtaja Rainer Birkendorf löytää kortistosta Tukholmasta ja Helsingistä yhden dokumentin. Uppsalasta niitä on sen sijaan tallennettu yli sata, sillä siellä säilytetään keräilijä Otto Dübenin nuottikokoelmaa, joka on kopioitu Kasseliin kokonaisuudessaan.

Vuonna 1954 perustettu DMGA keskittyy Mozartia edeltäneen ajan saksalaiseen musiikkiin, ja kokoelma täydentyy edelleen – tosin nyt jo alkuvuosikymmeniä hitaampaa tahtia tutkijoiden kulloistenkin tarpeiden ja uusien arkistolöytöjen mukaisesti.

Kokoelman ainutlaatuisuus perustuu kattavuuteen ja hyvään ja helppoon lähestyttävyyteen. Kasselissa on mahdollista päästä tutkimaan dokumentteja arkistoista, joihin tutkijat eivät pääse tai joihin pääsy on rajoitettua – ja usein myös kallista – tai jotka sijaitsevat ulkomailla pitkien matkojen päässä.

Haluatko lukea koko artikkelin? Lisää lukuoikeuksiasi

Teksti Jussi-Pekka Aukia, kuvat Paavo Blåfield